2min

Tags in dit artikel

,

ABIT, ASUS, Gigabyte en MSI zijn van plan de mogelijkheid tot het aanpassen van de multiplier op hun Intel socket 775 moederborden toe te passen.

De nieuwere versies van de Prescott processor (Core revisie F) heeft de mogelijkheid om zichzelf terug te klokken als de processor weinig te doen heeft naar een multiplier van 14. Hier willen de genoemde moederbordfabrikanten handig op inspringen door de mogelijkheid te bieden in het BIOS de multiplier te verlagen en zo de FSB te verhogen. Hierdoor zou de mogelijkheid er zijn om Prescotts tussen de 3.2 en 3.6 Ghz te laten draaien op 3.73 Ghz met 1066 mhz FSB, en met een beetje geluk nog wel hoger. Deze mogelijkheid zal helaas alleen voorbehouden zijn aan de laatste Core revisie van de Prescott en niet op alle moederborden toe te passen zijn.

Sinds de jaren 90 heeft Intel de multiplier van haar processoren gelocked, dat om de mogelijkheid tegen te gaan dat processoren boven hun eigenlijke kloksnelheid verkocht zouden worden en dus te duur zouden worden. Het overklokken van Intel processoren werd hierdoor alleen beperkt tot het verhogen van de bussnelheid. Het verhogen van de FBS ism et de huidige mogelijkheden op moederborden tot het vast zetten van de PCI/AGP bus een stuk eenvoudiger geworden.

Door ABIT word deze mogelijkheid "CPY accelerator" genoemt en het bedrijf heeft het al op de laatste versies van haar 915 en 925 moederborden geactiveerd. Er gaan geruchten dat ABIT ook van plan is dit te inplementeren op 865 en 875 moederborden. De P4 Northwood heeft echter niet de mogelijkheid om de multiplier te veranderen of om zichzelf terug te klokken, dus de vraag is nog of dit op socket 478 moederborden goed gaat werken. De andere fabrikanten hebben ook aangegeven dat het op hun 915 en 925 moederborden aanwezig zal zijn.

De huidige Prescott Core (E0) heeft ook niet de mogelijkheid tot het aanpassen van de multiplier en blijft het onduidelijk of de genoemde moederborden deze revisie kunnen aanpassen. Het is ook nog onduidelijk of alle memory hubs of andere onderdelen op moederborden zoals transistoren de hogere bussnelheden aan kunnen. In de 925XE chipset van Intel is de genoemde functie wel al standaard aanwezig.