3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Apple heeft op de Macworld in San Francisco een reeks nieuwe producten gepresenteerd, waaronder de verwachte iPod met flash geheugen.
Daarnaast presenteerde het bedrijf een nieuwe Mini Mac.

Er gingen de laatste tijd al diverse geruchten op het internet dat Apple een Flash versie van haar populaire iPod speler zou uitbrengen. Apple wilde de geruchten niet ontkennen of bevestigen, maar daar kwam gisteren een einde aan.

Apple introduceerde namelijk de iPod Shuffle. Een slanke rechthoekige speler in de kenmerkende witte Apple kleur.
Opvallend detail is dat de speler niet voorzien is van een display. In plaats daarvan wil Apple de nadruk leggen op de random-play functie van de speler, alhoewel dit een standaardoptie is op de meeste spelers.
Qua uiterlijk past de iPod shuffle goed in de huidige iPod lijn. Het bekende navigatiewiel is ook opgenomen in de speler.


De nieuwe iPod Shuffle

"De iPod Shuffle is kleiner en lichter dan een pakje kauwgom en kost minder dan 100 dollar. De meeste flash muziekspelers hebben kleine displays en onhandige bediening. Met de Shuffle kun je gewoon relaxen en elke keer dat je hem gebruikt maakt hij nieuwe combinaties van je muziek", aldus directeur Steve Jobs van Apple.

Apple is op het moment marktleider in de markt van harddisk muziekspelers. In de markt van flash muziekspelers is dat anders. Concurrenten hebben de afgelopen tijd veel flash spelers verkocht. Apple heeft flash spelers altijd afgedaan als dure en nauwelijks gebruikte gadgets. De populariteit van de apparaatjes bij de consument heeft apple nu anders doen besluiten.

Er zullen twee versies van de iPod Shuffle op de markt komen. De goedkope versie heeft 512mb geheugen en de dure versie 1gb. De prijzen zullen respectievelijk 99 dollar en 149 dollar zijn.


Apple introduceerde ook een lijn car-kits voor de iPod.

Daarnaast introduceerde Apple een Mini Mac. Apple staat er om bekend dat ze luxe computers maken. Met de Mini Mac wil Apple het grote publiek bereiken, omdat de prijs in het budget segment komt te liggen.

Apple gaat twee versies van de Mini uitbrengen, die vanaf 22 januari beschikbaar zijn voor respectievelijk 499 dollar en 599 dollar. Beide computers worden zonder keyboard, monitor of muis geleverd.

De Mini Mac is een simpele witte box van ongeveer 16,5cm in het vierkant en 2 cm dik. Beide versies zijn voorzien van een gecombineerde CD-ROM en DVD-drive, 256mb intern geheugen, 32mb videogeheugen en een aantal poorten waaronder een FireWire poort, 2 USB poorten en een DVI en VGA uitgang.
Het goedkope model is verder voorzien van een 1,25GHz PowerPC G4 processor en een 40GB harde schijf. Het dure model heeft een 1,42 GHz processor en een 80GB harde schijf.

Ook zijn beide modellen voorzien van WiFi en Bluetooth mogelijkheden en is vooraf het MAC OS X 10.3 besturingssysteem geïnstalleerd.


De Mini Mac

Apple is er van overtuigd dat het design van de Mini Mac de doorslag zal geven voor het succes van de computer. Qua afmetingen benaderd de Mini een Laptop en is daarom makkelijk te vervoeren.
Mac kenners denken dat de Mini het juiste product is om het grote publiek te bereiken. "de Mini werkt drempelverlagend voor mensen die een iPod hebben en erover denken om hem te gebruiken in combinatie met een Mac.", aldus een kenner.

Meer afbeeldingen van de Mini Mac zijn hier te vinden