2min

Tags in dit artikel

, , ,

Nadat Apple vorige week dinsdag alle desktop-producten van een upgrade heeft voorzien, was vandaag, geheel onverwachts, de iPod shuffle aan de beurt. Apple introduceerde een geheel nieuwe shuffle die bijna de helft kleiner is dan het vorige model.

De nieuwe shuffle is volgens Apple ’s werelds kleinste mp3-speler en bovendien de eerste die tegen de luisteraar praat. Met de functie ‘VoiceOver’, reeds bekend van de iPod nano, kan de shuffle alle muziektitels, artiesten en afspeellijsten uitspreken. Omdat de shuffle het zonder een afleesscherm moet stellen weet de luisteraar op die manier toch waar hij of zij naar luistert. Er is ondersteuning voor een groot aantal talen waaronder het Nederlands.

Wat opvalt aan het minimalistische design van de nieuwe shuffle, is dat de mp3-speler zelf geen knoppen voor de bediening meer heeft. Deze zijn verplaatst naar de oordopjes waar middels een afstandbediening de shuffle bestuurt kan worden. Met de afstandsbediening kan er naast de gebruikelijke acties ook gewisseld worden tussen afspeellijsten. Hoe dit in zijn werk gaat, wordt uitgelegd in een filmpje.

De derde generatie iPod shuffle kost 75 euro en is verkrijgbaar in een zilveren of zwarte variant met 4 gigabyte opslagruimte, goed voor zo’n duizend nummers van vier minuten in 128 kbps aac-formaat. In een 256 kbps aac-formaat kunnen er tot vijfhonderd nummers opgeslagen worden. Met een volle batterij gaat de mp3-speler tot ongeveer tien uur mee.

Overigens verdwijnt met de introductie van de nieuwe shuffle de oude shuffle niet. De oude variant, die verkrijgbaar is in de kleuren zilver, blauw, groen, rood en roze is nog steeds verkrijgbaar voor 45 euro. De oude generatie shuffle heeft 1 gigabyte opslagcapaciteit en biedt daarmee plaats aan ongeveer 240 nummers.