2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het komt steeds vaker voor dat elektronica door fabrikanten opzettelijk beperkt wordt, waardoor deze slechts in één regio kan werken. Dit komt hoofdzakelijk voor bij regiocoderingen bij dvd’s, maar nu blijkt dat dit voor computers en hervulsystemen voor printers ook op komst is.

Er stond een uitgebreid artikel in de Wall Street Journal, en illustreert dit fenomeen bijvoorbeeld bij de Apple iMac G5, die voor het eerst over een voeding met vaststaande voltage beschikt.

Er wordt door steeds meer bedrijven gekozen om de voedingen te beperken tot lokale omstandigheden. Een voorbeeld is de Nintendo Game Boy Advance SP, die 30% goedkoper is in de Verenigde Staten, maar de voeding is echter alleen geschikt voor het Amerikaanse spanningsnet.
Volgens Wall Street Journal heeft dit een nieuwe industrie geschapen. Kleine bedrijfjes verkopen speciale multi-voltagevoedingen, prima geschikt voor in het buitenland bestelde spelcomputers.

Hierop verklaarde Nintendo dat lokale voedingen een gunstig effect hebben op het tegengaan van de zogenaamde ‘grijze markt’.
Dit is echter hoogstwaarschijnlijk niet de hoofdreden waarom voedingen worden afgestemd op het lokale net.
"Adapters van Nintendo moeten voldoen aan de voorschriften van de regio waarin ze worden verkocht", aldus Nintendo
Het produceren van een voeding die raad weet met de wereldwijde voltages zijn veelal goedkoper dan er voor elke regio apart één te maken.

Het blijkt nu dat regiocodering niet enkel bij dvd-bouwers populair is, maar dat ook printerfabrikant HP stilaan begint hun inktcartridges te voorzien van een regiochip. Het bedrijf wil straks voor alle inktjetprinters het concept doorvoeren.

Kim Holm stelt echter dat HP dit niet doet op geld te verdienen. "Voorheen verhoogde HP de prijzen in Europa als de dollar steeg. Wanneer de dollar straks weer in waarde toeneemt, is dat voordelig voor Europese consumenten.", aldus Holm, verantwoordelijke voor accessoires bij HP.

Verschillende voltage en radio- en televisiestandaarden hebben er echter al voor gezorgd dat apparatuur tot bepaalde regio’s beperkt bleef. De opkomst van ‘verplaatsbare’ elektronica, zoals notebooks, gsm’s en MP3-spelers, voedt de trend om universeel werkende apparatuur te maken.