Onderzoekers van de California University in Los Angeles hebben ontdekt dat bepaalde software een emotioneel trauma kan veroorzaken bij mensen.

De onderzoekers deden een experiment waarin een student een simpel spelletje, waarin een balletje moest worden overgegooid, speelde. De student was in de veronderstelling dat hij tegen twee andere studenten aan het spelen was.
In het echt werden de twee andere poppetjes in het spelletje bestuurd door de computer.

In het begin speelden de computergestuurde poppetjes de bal nog naar de student, maar naar verloop van tijd deden ze dat niet meer en gooiden ze de bal alleen nog maar heen en weer tussen elkaar.

De hersenactiviteiten werden tijdens het spelletje door middel van "functional magnetic resonance imaging" in de gaten gehouden. Uit die monitoring bleek dat de student op het moment dat de bal niet meer naar hem gespeeld werd dermate buitengesloten voelde dat er veel activiteit plaatsvond in het deel van de hersenen dat ook fysieke pijn registreert.

Sociale uitsluiting is volgens de onderzoekers niet alleen psychisch maar ook fysisch. Bij veel dieren kan uitsluiting van de groep dodelijke gevolgen hebben.

Het onderzoek zou ook deels verklaren waarom programmatuur met bugs zo frustrerend kan zijn. De computer negeert de gebruiker als het ware, waardoor de gebruiker zich psychisch buitengesloten voelt door de computer.