min

Tags in dit artikel

, , ,

VIA heeft op de Embedded Systems Conference 2005 een nieuwe ultra compacte media chip geïntroduceerd. The chip die de codenaam ‘Luke’ heeft, combineert VIA’s Eden N embedded x86 processor en de CN400 North Bridge. Door de samenvoeging wordt er een ruimtebesparing behaald van circa 15%. VIA wil hiermee meer marktaandeel krijgen in de consumenten elektronica, bijvoorbeeld door het toepassen van de chip in LCD TV’s.

Dat VIA met ‘Luke’ voornamelijk media doeleinden voor ogen heeft blijkt wel uit het feit dat het apparaat Intel’s MMX en SSE instructies ondersteunt. Deze instructies zijn multimedia georiënteerd. De CN400 North Bridge is daarnaast standaard al voorzien van een aantal mediavriendelijke features, waaronder VIA’s eigen Vinyl six-channel audio sub-system, een geïntegreerde S3 UniChrome Pro grafische chip en een AGP 8x slot voor een externe grafische kaart.

Daarnaast biedt de chip MPEG 2 en MPEG 4 acceleration met motion compensation en twee video-uitgangen met ondersteuning voor DVI, LVDS, TV en CRT.
De CN400 North Bridge kan voorzien worden van maximaal 4GB DDR SDRAM, met een kloksnelheid van 266, 333 of 400MHz.

‘Luke’ zal deel gaan uitmaken van VIA’s CoreFusion serie en heeft een kloksnelheid van 1Ghz. Op die snelheid verbruikt de chip slechts 7 Watt, volgens het bedrijf het laagste stroomverbruik in zijn soort. Daarnaast heeft de chip 64KB L2 cache.

Gebruikers zullen ‘Luke’ nog wel moeten koppelen aan een SouthBridge van VIA, zoals de VT8235M, de VT8237R of de VT8251 die binnenkort op de markt komt.
VIA heeft nog geen richtprijs voor ‘luke’ bekend gemaakt, maar de eerste producten met de nieuwe chip, worden in het tweede kwartaal van 2005 verwacht.