2min

Tags in dit artikel

,

VIA Technologies, de chipfabrikant, heeft een chip ontwikkeld die misschien wel het moederbord kan gaan vervangen. Deze chip heeft de belangrijkste onderdelen van een moederbord in zich. Aan het einde van dit jaar zal de chip in productie worden genomen, en er wordt verwacht dat de chip volgend jaar in verscheidende producten zal zitten.

In Taipei liet de VIA baas Chen Wenchi een moederbord zien die zo groot was als een handpalm die speciaal voor de chip is ontwikkeld. Dit is laten zien tijdens een presentatie op de Computex beurs, daar werd ook gemeld dat de chip de codenaam John had. De Chip is vooral bedoeld voor mobiele apparatuur, thin-client pc’s enz. echt voor apparaten waar ruimte, energieverbruik en gewicht prioriteit nummer 1 hebben.

De chip bestaat uit twee losse chips die op elkaar liggen, en zo dezelfde grote en hoogte hebben als een normale chip. De twee verschillende chips zijn VIA’s 2GHz C7-M low-voltage CPU en de VX700-chipset. De VX700 is al een wat oudere chip die VIA al eerder had uitgevonden, deze chip zorgt ervoor dat twee grotere chips in één kleinere chip is samengevoegd en ondersteuning biedt voor grafische toepassingen.

Er is al eens een product ontwikkeld om de CPU, grafische mogelijkheden en andere functionaliteiten op een enkele chip te combineren, dit is echter nooit verwezenlijkt omdat computergebruikers steeds meer rekenkracht van hun computer verlangen. Het combineren van de twee verschillende chips, zoals de chipfabrikant heeft gedaan, heeft veel meer voordelen op het gebied van flexibiliteit, hierdoor is er ruimte om het product te kunnen verbeteren. Dit is nodig om in de toekomst één van de twee chips te kunnen vernieuwen.

Volgens het hoofd van de afdeling automarketing bij VIA begint de eis van constante vernieuwingen iets af te nemen. Hierdoor is het mogelijk om een chip te maken zoals de C7-M die alle applicaties kan draaien die de gebruiker maar wenst. Toch is de chip nog niet helemaal 100 procent, want hij heeft nog wel problemen met zware 3d games.