2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Volgens onderzoeksbureau NanoMarkets gaat nanotechnologie, dat zal gebruikt worden in schermen, betere beeldkwaliteit geven dan de LCD-schermen van vandaag, maar het belangrijkste is eigenlijk dat ze gewoon vele malen dunner zullen zijn.

Zo is met nanotechnologie een scherm met de dikte van een velletje papier mogelijk. NanoMarkets verwacht dat plastic en flexibele displays hun debuut gaan maken dit jaar.
Maar ook op carbon nanotube gebaseerde toestellen zullen hun impact hebben op de markt van displays.
Plastic displays zijn gebasseerd op organische moleculen. Deze bewerkt men zo dat ze kleine filmtransistors gaan vormen, die gebruikt kunnen worden in flexibele displays.

Deze displays zijn al beschikbaar maar worden vooral toegepast in professionele sectoren. In de toekomst verwacht de industrie dat de displays kunnen worden opgerold en zo digitaal papier kunnen vormen. Carbon nanutube technologie (CNT) is in staat om grote displays te vormen die licht van gewicht zijn, weinig energie gebruiken en beter beeld geven dan LCD-schermen van vandaag, zo zegt NanoMarkets.

De op CNT gebaseerde ‘field emission display’ (FED) moet het nog dit jaar gaan opnemen tegen CRT, plasma en LCD schermen. Ze zullen worden verwacht in de klasse van de grootste schermen, maar verwacht wordt dat er een aardig prijskaartje aan de schermen zal hangen. NanoMarkets verwacht dat tussen 2006-2008 de nieuwe ultra dunne schermen in allerlei apparaten gaan verschijnen, zoals dashboards van auto’s, laptops, GSM’s, PDA’s en reclameborden. Volgens NanoMarkets zullen vanaf 2010 enkel nogdeze schermen worden toegepast in nieuwe apparaten.

We bedanken WouT voor het insturen van dit bericht!