2min

Tags in dit artikel

, ,

Directeur Ken Kutaragi van Sony heeft verklaard dat de PlayStation 3 mogelijk ook een vaste harde schijf krijgt. Opmerkelijker was echter zijn uitspraak dat deze harde schijf mogelijk Linux voorgeïnstalleerd krijgt.
Kuturagi is boos dat Nintendo en Microsoft hun nieuwe consoles niet als computers willen bestempelen. "Nintendo blijft de wereld maar vertellen dat hun console speelgoed is en Microsoft blijft de XBOX 360 stug een ‘game machine’ noemen’, aldus Kuturagi.

Kuturagi vervolgt: "Wij willen de PS3 als een supercomputer neerzetten, maar mensen zullen het niet als een computer zien als we het niet op een computer laten lijken. Daarom gaan we een besturingssysteem op de PS3 installeren. De Cell processor kan zelfs meerdere besturingssytemen tegelijkertijd draaien. Maar om deze systemen te laten draaien hebben we een harde schijf nodig. Dus om de PS3 als computer neer te zetten, denk ik dat we als bonus de harde schijf met Linux gaan leveren."

Volgens Kuturagi zal de PS3 de besturingssystemen als applicaties draaien. De kernel draait op de Cell en de meerdere besturingssystemen draaien als applicaties daar bovenop.
"Uiteraard kan de PS3 het Linux systeem aan. Als het Linux kan draaien kan het ook Lindows draaien. Maar ook andere systemen zoals Windows en Mac OS Tiger kunnen op de PS3 draaien als uitgevers dat graag willen. Er zou zelfs een heel nieuw besturingssysteem voor de PS3 gemaakt kunnen worden," aldus Kuturagi.

Maar de harde schijf en Linux maken van een console niet meteen een PC, beseft ook Kuturagi. De kracht van de PS3 zou daarom ook gebruikt kunnen worden voor videobewerking en het bewerken van foto’s. Het is momenteel dus nog niet geheel duidelijk of de PS3 standaard een harde schijf zal krijgen of dat het een optionele extra wordt. "Er zijn nog een aantal problemen die we moeten oplossen als we besluiten om de PS3 niet standaard met een harde schijf uit te rusten, maar uiteraard kunnen gebruikers natuurlijk wel een externe harde schijf aansluiten via de 2,5-inch HDD bay," aldus Kuturagi.

Microsofts XBOX 360 heeft standaard een 20GB harde schijf. Het ligt niet in de verwachting dat deze ‘game machine’ op Linux zal draaien.