1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Volgens onderzoekers is langdurig gebruik van een mobiele telefoon schadelijk voor je ogen. Onderzoekers hebben al eerder op andere gevaren gewezen zoals een risico op kanker en hersenschade, maar deze zijn nog nooit bewezen. Is dit weer een fabeltje of is het echt een gevaar?

Israëlische onderzoekers hebben onderzoek gedaan naar het gevaar voor de ogen door gebruik van een mobiele telefoon.
Ze beweren dat door microgolfstraling, je ogen door onherstelbaar letsel worden aangetast, en je de oogziekte cataract kan krijgen.

Cataract is een ernstige oogziekte die ook wel staar wordt genoemd, het wordt normaal veroorzaakt door dat onze ooglens naarmate we ouder worden minder helder wordt. Maar volgens de onderzoekers krijg je dit ook door microgolven.

De onderzoekers hebben dit getest op jonge kalveren, de ooglens van de kalveren lijken namelijk sterk op die van de mens. Ze stelden de lenzen van de kalveren 2 weken lang bloot aan de microgolven en de warmte die je krijgt bij een langdurig telefoongesprek. Na deze 2 weken vergelijkten ze deze lenzen met die van “gewone lenzen” van kalveren, met als resultaat dat bij de blootgestelde ogen een bobbeltje op het oogweefsel was gevormd, wat het begin is van de ziekte cataract.

De onderzoekers adviseren zo min mogelijk gebruik te maken van de mobiele telefoon tot ze verder onderzoek hebben gedaan.

We bedanken nelizz15 voor het insturen van dit bericht!