3min

Tags in dit artikel

, , ,

Naar verwachting zal autofabrikant General Motors (GM) volgende week een nieuwe laptop presenteren die dezelfde styling heeft als de Hummer terreinwagen.

GM heeft daarvoor een exclusieve deal gesloten met het bedrijf Itronix. Het apparaat is niet alleen bedoeld voor eigenaren van een Hummer, maar voornamelijk voor mensen die buiten werken, zoals de politie, brandweer en mensen die op een bouwplaats werken.
Itronix is niet geheel onbekend op dit terrein, want het maakt momenteel al zeer duurzame laptops voor onder andere het Amerikaanse leger.


De GoBook III is één van de huidige modellen van Intronix

De huidige laptops in het assortiment van Itronix, zoals bijvoorbeeld de GoBook III die hierboven is weergegeven, zijn waterbestendig en kunnen tegen zeer hoge temperaturen. Ook kunnen de apparaten flinke schokken absorberen en blijven heel als je ze laat vallen. Van dergelijke laptops wordt dan ook dankbaar gebruik gemaakt door mensen in het leger en de olie industrie. Sommige fabrikanten, zoals Panasonic met haar Toughbook en Twinhead met haar Durabook, omhullen hun laptops zelfs met een vorm van bepantsering.

Met de nieuwe laptop probeert Itronix een compromis te vinden tussen de slanke laptops van tegenwoordig en de vaak logge onhandige laptops zoals hierboven beschreven. Het bedrijf ontwikkelde het model dan ook in eerste instantie voor militaire bevelhebbers in Irak, die de consumentenlaptops te fragiel en de zware laptops te log vonden.
Halverwege het ontwikkelingsproces werd Itronix benaderd door GM of zij een laptop wilde maken die dezelfde uitstraling heeft als een Hummer, die zijn oorsprong ook binnen het leger heeft. Itronix zal de laptop die momenteel in ontwikkeling is dan ook uitwerken tot twee modellen. Eén standaardmodel en een Hummermodel.

Beide modellen draaien op Intel’s Centrino platform en hebben een kloksnelheid van 1,86GHz. Het scherm is niet bijster groot met zijn 12,1 inch, maar dat is vrij standaard op dit soort laptops. Verder is een intern geheugen van 512MB voorzien naast een DVD/CD-R/W combinatiestation. Draadloze mogelijkheden via het 802.11 a/g/b protocol. Het hele apparaat draait verder op het Windows XP Professional besturingssysteem.
Ook zullen beide modellen dezelfde soort schok- en temperatuurbescherming gebruiken die overigens voldoen aan de eisen van het Amerikaanse leger.

Daarnaast zijn beide laptops voorzien van een uitklapbaar LED lichtje zodat gebruikers de laptop beter kunnen bedienen in het donker. Daarnaast zijn er in elk model vier draadloze radio’s voorzien en is er ook een geïntegreerde GPS ontvanger aan boord. De Hummer laptop is daarnaast nog eens voorzien van een 80GB schokbestendige verwisselbare harde schijf en een verwisselbare radio module, waarmee eenvoudig geschakeld kan worden tussen Amerikaanse en Europese GPRS/EDGE netwerken.

Mogelijk zal de laptop ook worden voorzien van biometrische herkenning, maar daarover zijn de partijen nog in onderhandeling. De Hummer laptop zal beschikbaar zijn in zwart en zilver, met naar keuze rode, gele of tingrijze accenten. De machine kan dankzij de battery extender ongeveer zeven uur gebruikt worden.

De laptop zal vanaf 1 november te koop zijn via de officiële Hummer accessoire dealer of via de site Hummerstuff.com. Wat het apparaat moet gaan kosten is niet precies duidelijk, maar het standaardmodel van Itronix, genaamd GoBook VR-1, heeft een richtprijs van 3.299 dollar. De Hummer laptop zal dus naar verwachting nog een tikkie duurder zijn. Maar wellicht krijg je er één cadeau bij aanschaf van een Hummer.