2min

Tags in dit artikel

, , ,

Windows Vista, de opvolger van Windows XP, krijgt 7 verschillende uitvoeringen, er is voor ieder wat, van een beginners editie tot een expert editie. Al eerder werd een soortgelijke verdeling bekend toen Windows Vista nog bekend stond als Longhorn.

De 7 versies zijn:

 • Windows Vista Starter Edition
  Heeft een lage resolutie, kan maximaal 3 programma’s tegelijkertijd draaien en heeft vrij eenvoudige TCP/IP ondersteuning. Ook niet erg geschikt om games mee te spelen.
 • Windows Vista Home Basic Edition
  Vergelijkbaar met XP home-edition
 • Windows Vista Home Premium Edition
  XP home-edition met de functies van XP-mediacenter, met onder andere ondersteuning voor HDTV.
 • Windows Vista Professional Edition
  Vergelijkbaar met XP-professional. Voornamelijk gericht op het bedrijfsleven en biedt tevens ondersteuning aan niet-Microsoft netwerk protocollen.l
 • Windows Vista Small Business Edition
  Professional editie met meer opties, zoals een netwerk backup programma.
 • Windows Vista Enterprise Edition
  Professional editie met Virtual PC, ondersteuning voor meerdere talen en goede encryptiemogelijkheden.
 • Windows Vista Ultimate Edition
  Deze versie bevat alle functies die de andere uitvoeringen hebben. De Ultimate Edition zal naar verluidt een Game Performance Tweaker een programma om podcasts te maken en exclusieve toegang tot muziek, films, services en klantondersteuning.
  De Ultimate editie zal niet beschikbaar zijn voor bedrijven, voornamelijk om piraterij tegen te gaan.

Alle edities, behalve de Starter Edition, komen in 2 versies uit: 32-bit, en 64-bit. Het is niet de verwachting dat de verschillende versies alleen in het register worden bepaald. Dat bleek bij Windows XP home edition wel het geval. Hackers wisten het besturingssysteem zonder veel moeite op te waarderen naar een professional editie. Hoogstwaarschijnlijk zal Microsoft deze fout niet maken bij de nieuwe edities van Vista.