1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Windows Vista, de opvolger van Windows XP zal maarliefst in acht verschillende varianten verschijnen. Dit was te lezen op Microsoft-Watch. Al eerder gingen er geruchten dat er zeven versies van het besturingssysteem uit zouden komen.

Microsoft zou zes core versies uitbrengen, met de namen Windows Vista Enterprise, Windows Vista ultimate, Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium en Windows Vista Business. Daarnaast verschijnen nog twee versies bestemd voor de Europese markt. Microsoft zou namelijk misbruik maken van haar monopoliepositie door Windows Media Player te integreren in haar besturingssysteem.

De Europese commissie eist dat Windows Media Player niet meer standaard in het besturingssysteem opgenomen wordt om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Hierdoor brengt Microsoft nog twee apparte versies van het besturingssysteem uit die puur gericht zijn op de Europese markt. Deze dragen de namen Windows Vista Home Basic N en Windows Vista Business N en hebben geen Windows Media player aan boord.

De Windows Vista line-up is eerder al veelbesproken geweest, maar tot nog toe hielden de Microsoft officials altijd vol dat ze de definitieve line-up nog bekend moesten maken. Ook nu hebben de officials weer laten weten dat de nu bekendgemaakte line-up wellicht niet de definitieve serie vertegenwoordigt. Er is verder ook weinig bekend over 64-bit ondersteuning. Wel lijkt het duidelijk dat de aparte versie voor tablet pc´s en de Media Center Edities zijn komen te vervallen.