min

Tags in dit artikel

,

Het Amerikaanse bedrijf XG Technology heeft een nieuwe draadloze technologie genaamd xMax ontwikkeld. Naar eigen zeggen is het met xMax mogelijk om een snelle verbinding over lange afstand op te zetten, waarvoor ook nog eens een stuk minder stroom nodig is dan bij traditionele WiFi netwerken.

ZDNet UK kreeg van XG Technology een preview te zien van de nieuwe technologie. Hierbij leverde xMax een 4 Mbps verbinding, terwijl de zendmast bijna 29 kilometer verderop stond. Deze verbinding kostte slechts 50mW aan stroom, ongeveer evenveel als een standaard WiFi adapter in een laptop.

XG heeft grootste plannen voor xMax. "We willen iedereen de mogelijkheid geven om een draadloze ISP te worden, net zoals Cisco dat mogelijk maakt voor bekabelde netwerken.", aldus Rick Mooers, chief executive van XG. Hij wist ook te melden dat de eerste versie van xMax in de tweede helft van 2006 op de markt zal verschijnen.

Het bedrijf verwacht uiteraard de nodige tegenstand van de bestaande (mobiele) operators. Daarom houdt men ook de optie open van een eerste grote test in Europa. Momenteel heeft men onder meer Zweden en Turkije op het oog. In deze landen zal de weerstand een stuk kleiner zijn, zodat de test zonder juridisch getouwtrek plaats kunnen vinden.