2min Devices

Intel lanceert 975X Express chipset

Intel lanceert 975X Express chipsetIntel heeft gisteren zonder al teveel mededelingen naar de pers een nieuwe chipset gelanceerd. Het gaat om de 975X Express chipset. De chip is vooral bedoeld voor gamers, enthousiastelingen en workstations.

Intel heeft niet veel officiële specificaties naar buiten gebracht, maar uit diverse bronnen is wel het een en ander bekend geworden. Zo zal de 975X Express dual-core processors ondersteunen, en is de FSB opgeschroeft naar 1066MHz. Momenteel hebben Intel’s chipsets een FSB van 800MHz als er een dual-core processor is aangesloten. Bij een single-core variant kan de FSB al wel op 1066MHz draaien.

De nieuwe chipset heeft nog meer verbeteringen. Zo worden dual GPU setups ook ondersteunt, door gebruik van 2 PCI-Express 16x sloten. Ook is de geheugen controller verbeterd, en ondersteunt deze nu ook memory pipeline technologie (Intel MPR). Dit zorgt ervoor dat elk geheugenkanaal intensiever gebruikt kan worden, hiermee de data stroom tussen processor en het RAM geheugen versnellend. Over het geheel genomen zou dit de prestaties van het systeem moeten verbeteren. Overigens heeft de 955X chipset deze feature ook al aan boord, maar Intel begint pas vanaf de 975X reclame te maken voor de technologie.

Hoewel de eerste CPU’s met een Quad Pumped FSB van 1066MHz pas in 2006 uitkomen, heeft Intel besloten om de chipset line-up eerder al te vernieuwen. Nu de nieuwe 975X chipset beschikbaar is het alleen nog maar wachten op moederborden. Tot nu toe heeft alleen Gigabyte aangekondigd een moederbord te maken met de nieuwe chipset.

Bron:X-bit labs