De nieuwste versie van VoIP applicatie Skype bevat enkele serieuze conference-call features die alleen gebruikt kunnen worden in combinatie met dual-core Intel processoren.

De nieuwste versie van het populaire programma kan conference-calls met maximaal 10 deelnemers aan. Dit is echter alleen mogelijk als de gebruiker een dual-core processor van Intel in zijn pc heeft zitten. Voor andere, single-core, AMD en Intel processoren blijft de limiet voor het aantal deelnemers op 5 steken. Ook gebruikers met een dual-core Athlon 64 kunnen geen gebruik maken van de nieuwe feature, ondanks het feit dat de Athlon 64 in veel tests beter presteert dan Intel’s tegenhanger.

De samenwerking tussen Skype en Intel is op intiatief van Intel ontstaan. Naar eigen zeggen is dit bedoeld om de VoIP ervaring voor gebruikers zo prettig mogelijk te maken. De realiteit is echter dat de chipfabrikant de hete adem van AMD in zijn nek voelt, en daardoor elke mogelijkheid tot het aanprijzen van zijn eigen processors aangrijpt.

Feit is wel dat een Skype sessie met meerdere deelnemers de nodige processorkracht vereist. Voor een gesprek met 1 persoon is volgens Skype al minimaal en 400 MHz processor nodig. Diverse experts betwijfelen echter de noodzaak van een dual-core processor om een conference-call met 10 man te houden.

Skype heeft wel aangegeven dat de overeenkomst met Intel voor een bepaalde periode zal zijn. Hierna zullen ook andere gebruikers gesprekken met meer dan 5 personen tegelijk kunnen gaan voeren. Wanneer de overeenkomst tussen Intel en Skype precies afloopt is niet bekend.