1 min

Mobiele telefoons kunnen autobestuurders behoorlijk afleiden en daarom is het alweer een tijdje verplicht om handsfree te bellen in de auto. Maar ook apparaten die speciaal ontworpen zijn voor het gebruik in auto’s kunnen nogal voor wat afleiding zorgen, zo blijkt uit onderzoek.

Het apparaat in kwestie is het steeds populairder wordende navigatiesysteem. De apparaten zouden een nadelige invloed hebben op de concentratie van de bestuurder, waardoor deze niet alert kan reageren op plotselinge gebeurtenissen.

Het onderzoek onder 2.000 mensen, dat uitgevoerd werd door Privilege Insurance, toont aan dat ongeveer één op de vijf automobilisten zijn concentratie verliest door het navigatiesysteem. Opmerkelijk is dat van de personen die een ouderwetse kaart gebruiken, ongeveer 17 procent afgeleid wordt tijdens het kaartlezen.

Op een verbod of verplichte aanpassing van navigatiesystemen is echter geen sprake, omdat het probleem in de meeste gevallen bij de bestuurder ligt en niet bij het systeem. Zo gaf tien procent van de ondervraagden aan dat ze de route naar hun bestemming niet vooraf invoeren, maar pas tijdens de reis.