Er zijn momenteel een aantal bedrijven die een stukje software aanbieden waarmee ouders kunnen bijhouden wat hun kinderen met hun telefoons doen. De software kan gesprekken opnemen en tekstberichten loggen. F-Secure laat echter weten dat het de software als spyware aanmerkt.

Het Thaise bedrijf Vervata heeft momenteel de FlexiSpy applicatie in de verkoop. Het programmaatje kost 44,95 dollar en kan op een telefoon worden gezet. Het programmaatje stuurt vervolgens alle gegevens over telefoongesprekken, tekstberichten en internetgeschiedenis naar de servers van Vervata, waarna de koper de data op een speciale website kan terugvinden. Handig als ouders hun kinderen in de gaten willen houden of voor mensen die vermoedens hebben dat hun partner ontrouw is, aldus het bedrijf.

Dergelijke applicaties bestaan al sinds tijden voor PC’s en hebben hun eigen schare aan voor- en tegenstanders.
Het bedrijf F-Secure gaat echter een stapje verder en classificeert het stukje software als een trojan. Volgens Jarno Niemela van F-Secure komt dat, omdat het programma zich onzichtbaar maakt op de op de telefoon nadat het op de telefoon gezet is.

F-Secure is bang dat crackers het programmaatje gaan herschrijven om er zo een eigen trojan van te maken. Een dergelijk programmaatje zou ook via bluetooth verzonden kunnen worden. F-Secure heeft daarom haar beveiligingssoftware voor telefoons aangepast, zodat de software gedetecteerd wordt.
Vervata reageerde eerder deze week door te zeggen dat er niets mis is met haar software.
"FlexiSpy is geen trojan of een virus en het is niet nodig om F-Secure’s programma te gebruiken om het eraf te halen."
Het bedrijf voegde daar aan toe, dat er gewoon een uninstall optie is voorzien.

Het bedrijf benadrukte dat het programma zich niet anders voordoet dan het eigenlijk is en dat er altijd actieve inbreng van een gebruiker is vereist om het programma op de telefoon te krijgen.
Het bedrijf liet verder weten het programmaatje een enorm succes is.
Momenteel werkt de software alleen met het Symbian besturingssysteem, maar Vervata werkt ook aan een versie voor RIM’s BlackBerry en Microsofts Windows Mobile Pocket PC systeem.

Daarnaast werkt het bedrijf ook nog aan een ‘Pro’ versie van FlexiSpy, waarmee ook MMS berichten en e-mails gelogd kunnen worden. Daarnaast kan deze versie ook de telefoon bellen, waarna er, net zoals bij een babyfoon, meegeluisterd kan worden.