1 min

Voor het eerst worden er in Nederland weer meer smartphones dan dumbphones verkocht. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau GFK. Volgens GFK is de verandering wereldwijd te merken maar gaat deze in Nederland extra snel.

Dat de smartphones de dumphones voorbij zouden gaan zat er al aan te komen, bij de lancering van de iPhone bij Vodafone en KPN ontstaat er al een enorme piek maar sinds begin maart is het dan echt zover. Sinds week 9 van dit jaar is het marktaandeel van smartphones stabiel boven de 50 procent. Volgens GFK zal deze trend zich nog verder doorzetten en is er in de maandelijkse verloop van het smartphone-aandeel een duidelijke groei te zien.

Wel laat het onderzoeksbureau weten dat zij verwachten dat de smartphones nog wel in de algemene minderheid zullen zijn in 2011. Het aantal dumbphones zal volgens GFK rond de 3,05 miljoen liggen waar de smartphone op 2,88 miljoen blijven steken. Ook deed het bureau een kleine uitspraak over tablets. Zo wist het bureau te melden dat er in 2010 rond de 250.000 tablets over de toonbank zijn gegaan. Dit zou inclusief e-readers zijn maar exclusief geïmporteerde producten. Deze uitspraken deed het onderzoeksbureau vanmorgen op de TeleVisie-beurs in Nieuwegein.