2min

zDeepMind, een van de dochterbedrijven van zoekgigant Google, die onderzoek doet naar zelflerende computers, gaat helpen bij onderzoek naar blindheid. DeepMind gaat samenwerken met de Britse gezondheidsorganisatie NHS om zijn technologie te leren de eerste tekenen van blindheid op te sporen.

Daartoe krijgt DeepMind 1 miljoen geanonimiseerde oogscans aangeleverd. De software gaat die scannen en op basis van meegeleverde informatie zou het moeten weten welke scans een oogziekte vertonen en welke niet. De bedoeling is dat de software uiteindelijk uit zichzelf de eerste tekenen van oogziektes leert te herkennen.

Het gaat op dit moment om twee vormen van blindheid die relatief veel voorkomen: leeftijdsgebonden maculadegeneratie en diabetische retinopathie. Mensen met diabetes hebben bijvoorbeeld 25 keer zoveel kans om blind te worden als mensen zonder diabetes. Het vroeg herkennen van dit soort gevallen zou kunnen helpen blindheid te voorkomen.

Het hoofd van de oogafdeling in het ziekenhuis, Professor Peng Tee Khaw, vertelt dat het kan helpen om snel oogziektes op te sporen bij patiënten. "Deze scans zijn ongelofelijk gedetailleerd, gedetailleerder zelfs dan alle andere scans die we van het lichaam hebben. We zien beelden op celniveau. Maar het probleem is tegelijkertijd juist dat het zoveel data biedt."

Daar komt dan ook de oplossing om DeepMind te gebruiken vandaan. "Ik heb er alle ervaring uit mijn hele leven voor nodig om de geschiedenis van een patiënt te kunnen volgen. Maar patiënten vertrouwen op mijn ervaring om hun toekomst te voorspellen. Als we zelflerende technologie kunnen gebruiken, zouden we dit veel beter kunnen doen, want dan zou ik de ervaring van wel 10.000 levens hebben."