2min Devices

Apple stopt met productie AirPort-routers en Time Capsule basisstations

Apple stopt met productie AirPort-routers en Time Capsule basisstations

De geruchten dat Apple uit de markt van wifi-routers stapt blijken te kloppen. Apple stopt daadwerkelijk met de productie van zijn AirPort en Time Capsule basisstations. Het bedrijf zal voorlopig ondersteuning bieden voor de apparaten, maar is gestopt met de productie.

Dat bevestigt Apple in een statement aan de technologiesite Engadget. Een woordvoerder van Apple vertelde Engadget dat het bedrijf stopt met de productie. De AirPort en Time Capsule-apparaten zijn dus enkel beschikbaar zolang “de voorraad strekt”. Nieuwe exemplaren worden er niet meer gemaakt. Voorlopig worden er overigens wel gewoon software-updates uitgebracht en biedt Apple hardware-ondersteuning.

Waarom stoppen?

Apple vertelde niet waarom het precies stopt met de apparaten, maar de reden daarachter laat zich wel raden. Apple introduceerde de AirPort-producten in 1999, toen wifi-netwerken nog niet bepaald breed verspreid waren. Twee decennia later is het natuurlijk een heel ander verhaal en bieden providers hun klanten gewoonlijk een modem bij hun abonnement.

Die modems voldoen voor veruit de meeste klanten. Maar voor high-end gebruikers zijn er nog talloze opties verkrijgbaar, waaronder zeer snelle conventionele routers en mesh routers met breed aanbod. Waarom dus een AirPort-router kopen, in een markt met zo’n breed aanbod?

Volgens de woordvoerder van Apple, sluit het bedrijf een eventuele terugkeert op de routermarkt niet uit. Als het bedrijf een betekenisvolle bijdrage kan leveren, wil het eventueel een terugkeer wel overwegen. Toch is het allerminst noodzakelijk voor Apple om klanten via routers te helpen om media te delen; daarvoor heeft het al andere mogelijkheden, waaronder de HomePod-speakers.

Mocht je benieuwd zijn: Apple heeft op zijn website een uitgebreid artikel gepubliceerd, waarin het uitlegt welke routers het beste passen bij Apple-apparaten.