min

Tags in dit artikel

,

Het internetbetalingssyteem Paypal, een eindje geleden overgekocht door Ebay krijgt ook al te maken met de Amerikaanse belastingdienst. De belastingsdienst, die de naam IRS draagt wil namelijk inzage in de vele transacties die Paypal doorvoert. Op deze manier wil de het IRS zwart geld opsporen.

De belastingsdienst voert hier al verschillende jaren onderzoek naar, een aantal creditcardmaatschappijen zijn reeds aangesproken. Men wil internetbedrijven over dezelfde kam scheren, en Paypal is de eerste die hieraan moet geloven. Het bedrijf moet inzage geven in alle transacties sinds de oprichting van het bedrijf, wat in 1999 plaatsvond.

Ook Paypal zit in met de privacy van hun gebruikers. Het bedrijf zal bekijken wat de eisen van het IRS precies zijn en wat ze ermee gaan doen. Men is bang dat de privacy van de ruim 100 miljoen gebruikers geschonden zou kunnen worden. Privacybeschermers zeggen dan ook dat de overheid het internet gebruikt om gevoelige informatie te winnen.

Ook Google had reeds te maken met de Amerikaanse overheid. De zoekmachine moest namelijk tal van zoekopdracten vrijgeven. Dit zou echter de privacy van de gebruikers scheden, en Google ging een proces aan. Hierdoor moest Google slechts een aantal zoekresultaten vrijgeven.