2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft heeft toegegeven dat het haar gebruikers beter had moeten informeren over het feit dat haar tool, die controleert of er een legale versie van XP geinstalleerd is, elke dag contact opneemt met Microsoft.

Microsoft heeft de tool, genaamd Windows Genuine Advantage, vorig jaar geintroduceerd. Recentelijk nog voerde het bedrijf enkele wijzigingen in de tool door, waardoor bezitters van een illegale versie van XP terugkerende pop-ups op hun scherm krijgen. Daarnaast kunnen er op deze systemen geen nieuwe updates geinstalleerd worden, met uitzondering van de kritieke updates.

Behalve de hierboven beschreven acties van de tool blijkt de tool echter ook elke dag verbinding te maken met computers van Microsoft. Het bedrijf verklaarde dat dit een veiligheidsmaatregel is. Omdat WGA nog steeds in een testfase zit, kan het volgens Microsoft gebeuren dat er zich grote fouten voordoen. Als Microsoft bijvoorbeeld ziet dat er ineens veel meldingen van illegale versies binnenkomen, dan zou dat kunnen duiden op een fout in het systeem en kan Microsoft het systeem snel uitschakelen.

Microsoft erkent dat het meer duidelijkheid had moeten verstrekken over de dagelijkse communicatie van WGA. "We bekijken hoe we deze zaken in de toekomst beter kunnen communiceren", aldus David Lazar van Microsoft.
Ook liet Lazar weten dat Microsoft de tool gaat aanpassen zodat hij nog maar één keer in de twee weken contact opneemt met de Microsoft servers. Daarnaast blijft het zo dat het systeem elke negentig dagen opnieuw checkt of er een legale versie van XP aanwezig is. Microsoft voegt namelijk dagelijks serienummers toe die illegaal zijn, waardoor het dus kan dat een bepaalde versie ineens wel illegaal is.

Lauren Weinstein, medeoprichter van de People for Internet Responsibility, was één van de eersten die de dagelijkse communicatie van WGA ontdekte. Hij toont begrip voor Microsofts strijd tegen piraterij, maar hij is wel bezorgd over het feit dat Microsoft dit niet verteld heeft. Ook snapt hij niet dat Microsoft een tool die nog niet af is wereldwijd verspreidt. "Het is raar als iemand zegt: we hebben iets op je computer gezet wat mogelijk ineens kapot kan gaan, dus we checken elke dag of het nog goed gaat", aldus Weinstein.

De WGA tool is inmiddels door 60 procent van de Windows XP gebruikers geinstalleerd, Microsoft verwacht dat de tool eind dit jaar aan elke gebruiker is aangeboden.