Sun Microsystems zal vandaag aankondigen dat het haar low-end servers zal voorzien van snellere en nieuwere modellen van haar UltraSparc processor.

Dat Sun nu deze stap neemt komt niet echt als een verrassing, de upgrade was al verwacht toen Sun in augustus 2005 liet weten dat het ging stoppen met de ontwikkeling van de UltraSparc IIIi+ ‘Serrano’ processor en in plaats daarvan de IIIi te gaan upgraden. Sun richtte zich daarna volledig op de ontwikkeling van de UltraSparc T1 ‘Niagara’ processor, die nu gebruikt wordt in de T1000 en T2000 servers.

De nieuwe low-end servers in kwestie zijn de ‘Boston’ en ‘Seattle’ modellen, die voorheen als de V215, V245 en V445 bekendstonden. De nieuwe modellen hebben een 1,5GHz UltraSparc IIIi, in tegenstelling tot de 1,35GHz modellen in de oude low-end servers. Beide modellen zijn verder voorzien van PCI-X en PCIe en dat is ook een verbetering ten opzichte van de vorige modellen, want die waren voorzien van standaard PCI techniek.

Met de nieuwe systemen gaat Sun de concurrentie aan met IBM’s recentelijk vernieuwde Power Unix servers en HP’s Integrity modellen met Itanium processor. Sun doet het momenteel erg goed op de servermarkt, het bedrijf liet in het tweede kwartaal als enige van de vier grote serverfabrikanten een stijging in de omzet zien.