2min

Tags in dit artikel

, , ,

De 72.000 inwoners tellende stad Mountainview in Californië is de thuisbasis van Google en dat is goed voor de werkgelegenheid. De inwoners krijgen echter nu nog een extraatje van Google in de vorm van een stadsdekkend Wi-Fi netwerk, dat het bedrijf zal gaan gebruiken als demonstratienetwerk voor haar nieuwe dienst die mogelijk Google Everywhere zal gaan heten.

Iedereen in het stadje kan vanaf vandaag met een computer, laptop of ander Wi-Fi apparaat inloggen op het Google netwerk en daar gratis gebruik van maken. Dat geldt voor de inwoners, de medewerkers van Google en zelfs voor de 1.000 Microsoft medewerkers die werken op de Mountain View campus.
Inloggen op het netwerk is erg eenvoudig, gebruikers maken verbinding met Google Wi-Fi en krijgen een inlogpagina. Inloggen kan met behulp van een bestaand Gmail of Google Talk wachtwoord, ook is het mogelijk om een tijdelijk anoniem account te creëren.


De inlogpagina van het Google Wi-Fi netwerk in Mountainview

Google kan de dienst naar eigen zeggen gratis houden, door de extra advertentie inkomsten. Het bedrijf ziet dat het gebruik van haar zoekmachine en ook het gebruik van haar advertentiemogelijkheden groeit, naarmate meer mensen de beschikking krijgen over breedband internet. Ook hoopt Google met het initiatief de weg vrij te maken voor meer van deze Wi-Fi netwerken in Amerika. Daarvoor steunt Google momenteel al 300 internet service providers en een groot aantal fabrikanten van Wi-Fi apparatuur.

Google is samen met Earthlink ook bezig met het opzetten van een stadsdekkend Wi-Fi netwerk in San Francisco. Earthlink onderhandelt momenteel nog met het stadsbestuur over de voorwaarden en bedragen. Google onderstreept wel dat San Francisco en Mountainview de enige steden zijn waar Google in eigen beheer een Wi-Fi netwerk wil opzetten, het heeft geen plannen om zelf een internet service provider (ISP) te worden, maar wil nauw samenwerken met bestaande ISP’s.

Google sluit niet uit dat het Wi-Fi netwerk in Mountainview later nog voorzien gaat worden van advertenties op websites die via het netwerk worden bekeken, maar voorlopig zijn daar geen plannen voor. "We willen producten leveren die problemen van gebruikers oplossen. Er zijn later altijd nog kansen om opbrengsten uit die diensten te halen", aldus Chris Sacca van Google.