De meeste muizen die tegenwoordig uitkomen hebben een betere precisie, zijn uit te rusten met gewichtjes of hebben nog meer knoppen. Logitech heeft bij haar nieuwste twee lasermuizen echter besloten om het vertrouwde scrollwiel eens onder handen te nemen.

Het scrollwieltje op de muis is sinds de introductie niet meer weg te denken op de moderne muis. De eerste scrollwieltjes konden alleen rollen, maar tegenwoordig kan het scrollwiel op veel muizen ook links en rechts gekanteld worden en kan er mee geklikt worden. Het scrollen met het wieltje is tot nog toe echter niet veel veranderd. Hoeveel er per draai aan het wieltje gescrolled wordt is meestal in te stellen in de software, maar met de nieuwe muizen van Logitech is dat niet meer nodig.

Het kunststof wieltje is vervangen door een exemplaar van een legering. Het wieltje kan maximaal zeven seconden lang vrij draaien en dat biedt nieuwe mogelijkheden. Door een flinke draai te geven aan het wieltje en het vervolgens los te laten kan er namelijk razendsnel gescrolled worden. Iets zachter aan het wieltje draaien of het wieltje vasthouden tijdens het scrollen resulteert in langzamere scrollsnelheid. Als er een flinke slinger aan het wieltje wordt gegeven kan er in één keer door honderden pagina’s worden gescrolled.

Ter vergelijking: met een snelle draai aan het scrollwiel van de nieuwe muizen is de gebruiker in één keer 10.000 lijnen verder, met huidige scrollwieltjes kost dat 500 scrollbewegingen en zeven minuten tijd. Het scrollen gaat dus meer op gevoel en volgens Logitech wil je niet meer terug naar de huidige scrollwieltjes als je eenmaal aan de nieuwe gewend bent. Overigens kan het wieltje ook nog in click-to-click mode worden gezet, waardoor er met iedere scrollclick een bepaalde aantal regels gescrolled wordt.

MX Revolution
VX Revolution

Een andere optie die de twee muizen hebben is de One-Touch Search. Met deze optie kan er een woord in een document of webpagina geselecteerd wordenm waarna er met een klik op de knop onder het scrollwiel direct gezocht wordt op het internet met het geselecteerde woord. De muis kan aan elke gewenste zoekmachine gekoppeld worden
Zowel de muizen als het scrollwieltjes zijn op diverse plaatsen voorzien van rubber, zodat de muis niet te krampachtig vastgehouden hoeft te worden.

Logitech heeft zogezegd twee muizen die het nieuwe scrollwieltje hebben, namelijk de MX Revolution en de VX Revolution. De MX is de meest geavanceerde versie van de twee. De muis heeft nog een extra scrollwiel bij duimgreep, waar mee gezoomd kan worden. Het hoofdscrollwieltje kan automatisch schakelen tussen de free-spin en click-to-click mode. Als er hard gescrolled wordt treedt de free-spin mode in werking, bij zachtjes scrollen de click-to-click mode.
De VX is bedoeld voor gebruik in combinatie met een laptop. De muis is iets kleiner dan de MX maar heeft wel een ingebouwd vakje waar de USB ontvanger voor de laptop in opgeborgen kan worden. Met de VX kan er alleen handmatig tussen de twee scrollmodes geschakeld worden, middels een knopje op de muis.

Beide muizen zijn direct te verkrijgen, de MX kost 99,99 dollar, voor de VX moet 79,99 dollar betaald worden. Logitech past voor de Europeanen niet de valutakoers toe, waardoor de prijzen ook in Euro’s gelezen kunnen worden.