1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Er is door Israelische wetenschappers een nieuwe printkop-technologie, ook wel bekend als "JeTrix", uitgevonden. Met deze techniek kunnen er maar liefst duizend pagina’s per minuut kunnen worden uitgeprint door een inktjetprinter. Om even snel duidelijk te maken hoe snel dat werkelijk is: dit zijn bijna 17 pagina’s per seconde.

De JeTrix maakt gebruik van micro-inktreservoirs, welke ieder los van elkaar specifiek gericht zijn op een bepaald gedeelte van een pagina. Dit is te vergelijken met pixels van een beeldscherm. Elke pixel heeft zo zijn eigen plek op de monitor. De "oude" printkoppen moeten helemaal over het papier bewegen om een pagina volledig geprint te krijgen.

Ten eerste zal de nieuwe technologie alleen nog gebruikt worden in het wereldje van de hoge-snelheidsprinters. De uitvinders van de techniek hebben echter wel al vele plannen. Zo zou het in de toekomst mogelijk moeten zijn om een compleet boek uit te printen in de boekenwinkel. Of dit een goed plan is, valt echter nog te betwijfelen want milieu-organisaties zullen het minder leuk vinden. Dat een dergelijke uitvinding voor snel en veel printen in een korte tijd handig uitkomt voor de mens, wil niet zeggen dat de groenvoorziening erop vooruit gaat.

De uitvinders, Moshe Einat en Nissim Einat, hopen dat binnen de komende twee jaar printers op de markt verschijnen, welke gebruik maken van de JeTrix-printtechnologie.