Microsoft heeft een slimme zet genomen in het conflict met Adobe. Adobe is niet blij met de implementatie van het XPS bestandsformaat in Vista en heeft daarvan melding gemaakt bij de Europese Commissie. Microsoft gaat het bestandsformaat nu echter bij de organisatie die documentstandaarden keurt. Als het document standaard wordt, kan Microsoft de Europese regels omzeilen.

"Wij gaan ermee akkoord om ons nieuwe formaat om statische documenten mee te maken – de XML Paper Specification (XPS) – aan te bieden aan een organisatie die standaarden keurt. Ook willen we de licentievoorwaarden waarop we het formaat aanbieden aan andere softwareontwikkelaars onder de loep nemen", aldus een woordvoerder van Microsoft.

Voor Adobe is dit natuurlijk een enorme tegenslag, het bedrijf vecht al enige tijd tegen het nieuwe formaat van Microsoft. Het bedrijf is bang dat de integratie van het XPS bestandsformaat in Vista tot uitsluiting van haar eigen PDF formaat zou leiden. De Europese Commissie liet echter weten dat Adobe het probleem zelf aanhanging moet maken bij Microsoft, maar het lijkt erop dat Adobe in haar strijd tegen Microsoft zichzelf nu in de vingers snijdt.

Wanneer het zo genoemde XPS een standaard wordt, is Microsoft volgende de Europese regelgeving niet meer strafbaar, als het het XML formaat in Vista integreert. Als dat lukt krijgt het bestandsformaat alleen nog maar meer aandacht, wat ten koste gaat van het PDF formaat van Adobe.