2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Als het aan Sun ligt zullen zeecontainers binnenkort nog multifunctioneler worden. Het bedrijf plant namelijk heuze datacenters in zeecontainers te bouwen, dit zou de ideale oplossing zijn voor bedrijven die snel een kant-en-klare infrastructuur nodig hebben.

Project Blackbox, zoals het gedoopt is door Sun, is momenteel nog in bèta-fase, maar desalniettemin zijn er al enkele gegevens bekend. Zo zal je zelf je container-datacenter kunnen configureren of kiezen uit enkele standaard configuraties. Project Blackbox verenigt in feite serversystemen, opslag- en netwerkinfrastructuur, koeling en stroomvoorziening in een standaard container van 6 meter. Aangezien containers gemaakt zijn voor gemakkelijk transport, zal dit datacenter dus ook heel makkelijk te transporteren zijn. Er wordt verwacht dat de productie ergens midden 2007 van start gaan.

Volgens Sun is Project Blackbox in staat een configuratie te hosten die zich kan plaatsen in de top 200 van snelste supercomputers ter wereld.
Eén enkele Project Blackbox kan …

  • … 250 Sun Fire T1000 servers met CoolThreads technologie huisvesten met 2000 cores en 8000 gelijktijdige taken.
  • … onderdak bieden aan 250 x64-gebaseerde servers met 1000 cores.
  • … maximaal 1,5 petabytes aan opslagruimte bieden of 2 petabytes op energiezuinig tape storage.
  • … 7TB aan geheugen hebben.
  • … 10.000 gelijktijdige gebruikers verwerken.
  • … momenteel 200 kilowatts aan rackmounted-apparaten voorzien van koeling en stroom.

Over prijs is echter nog niets bekend, al is het uiteraard wel logisch dat Project Blackbox goedkoper zal zijn dan een volledig nieuw datacenter bouwen.