2min

Tags in dit artikel

, , ,

Software ontwikkeling is al jaren het belangrijkste werk van Microsoft. Het bedrijf begeeft zich op diverse manieren wel op de hardwaremarkt, maar de ontwikkeling van deze hardware laat het bedrijf al jaren over aan partners als Intel. Daar gaat echter verandering in komen, want het bedrijf gaat zich binnenkort zelf bezighouden met het ontwerpen en testen van nieuwe chipdesigns.

Microsoft zal in haar onderzoekslaboratoria in Redmond en de Silicon Valley Campus in Californië gebruiken voor het ontwerpen en testen van nieuwe chips. Het initiatief van Microsoft is radicaal, maar volgens Charles P. Thacker van Microsoft hard nodig. Thacker is al jaren in dienst van Microsoft en zal de groep in Silicon Valley gaan leiden. Volgens Thacker moet Microsoft nu al aan de slag met het design van de nieuwe Xbox, iets wat eerder al bevestigd werd door Chris Lewis van Microsoft. Mogelijk zal de onderzoeksgroep zich ook gaan bezighouden met chips voor stemherkenning, iets waar volgens Thacker nog genoeg aan te ontwerpen valt.

Microsoft richt zich nu op hardware design, omdat Microsoft binnenkort de beschikking krijgt over een systeem dat het mogelijk maakt om snel nieuwe ideeën te testen. Het systeem, dat ontwikkeld is door onderzoekers van de Universiteit van Californië, maakt het mogelijk om computerdesigns te herconfigureren, zonder dat daarvoor eerst nieuwe chips te ontwikkelen.

"Dit is een historisch moment in de computerindustrie. We zitten midden in een revolutionaire omschakeling naar computers die parallelle berekening maken en wat absoluut gevolgen gaat hebben voor hardware en software", aldus David A. Patterson van de Universiteit van Californië

Thacker is het daarmee eens. Volgens hem vinden veel partners van Microsoft dat computers niet sneller worden, maar dat er alleen steeds meer komer. Doordat transistors steeds kleiner worden, kunnen er meerdere processors op een chip geplaatst worden, en steeds meer consumentenapparaten krijgen computerfuncties. Daardoor krijgt Microsoft nieuwe uitdagingen en kansen, aldus Thacker.

Thacker kan het weten, want met zijn 63 jaar loopt hij al een flinke tijd mee in het wereldje. Zo werkte hij bij het Palo Alto Research Center van Xerox, dat de eerste moderne pc ontwikkelde. Tevens was hij betrokken bij de ontwikkeling van het Ethernet office network tijdens de jaren 70. In de jaren daarna was hij nog betrokken bij de ontwikkeling van een experimentele computer, genaamd de Firefly, de ontwikkeling van een experimentele tablet notebook, genaamd de Dynabook en recentelijk werkte hij nog mee aan de Xbox 360.

Behalve Thacker zal ook Rich P. Draves zich gaan bezighouden met de onderzoeksgroep, hij komt aan het hoofd te staan van de groep in Redmond. Het is niet duidelijk in hoeverre de ontwikkelingen invloed gaan hebben op de relatie van Microsoft met Intel, maar wat betreft Thacker is het project niet een eendagsvlieg. "Net als bij alles wat Microsoft doet, is dit voor de lange termijn."