1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Samsung heeft vandaag een nieuw apparaat geïntroduceerd dat het midden houdt tussen een UMPC en een telefoon. De Samsung SPH-P9000 is daarnaast als één van de eerste telefoons geschikt voor de nieuwe WiMAX technologie.

Samsung heeft de SPH-P9000 ontwikkeld, omdat het bedrijf denkt dat de groei van mobiele WiMAX diensten voor meer vraag naar multifunctionele apparaten zal zorgen. De WiMAX techniek wordt bij de SPH-P9000 dan ook gebruikt voor internetgerelateerde zaken, terwijl de ingebouwde CDMA EV-DO bedoeld is voor telefoongesprekken. Bluetooth is overigens ook aanwezig.

Alhoewel Samsung zelf laat weten dat de P9000 op een PDA gebaseerd is, is het apparaat toch wel wat meer dan een eenvoudige PDA. Het besturingssysteem van het apparaat is namelijk Windows XP. Ook is er een een inklapbaar QWERTY toetsenbord voorzien en een vijf inch groot WVGA scherm. Verder hebben de meeste PDA’s flashgeheugen voor bestandsopslag, maar de P9000 heeft van Samsung een 30GB harde schijf meegekregen. Transmeta levert verder de 1GHz processor voor de P9000.

In totaal meet het apparaat ingeklapt 14,3cm x 9,2cm x 2,97cm en weegt het iets meer dan een halve kilo. Voorlopig wordt de P9000 alleen in Korea uitgebracht, daar ligt het apparaat vanaf de eerste helft van 2007 in de schappen.