1 min

Tags in dit artikel

, ,

Tegenwoordig zijn veel dingen draadloos, en worden steeds meer technieken draadloos gemaakt. Één ding wat echter nog niet draadloos was, was de stroom. Het Amerikaanse Powercast is er nu in geslaagd een apparaat te ontwikkelen welke zorgt voor draadloze stroomoverdracht.

Het apparaat bestaat uit twee onderdelen, een zender die je op het stopcontact moet aansluiten en een ontvanger welke je op het apparaat kun aansluiten welke van stroom moet worden voorzien. Deze twee onderdelen kunnen ongeveer een meter van elkaar afgehouden worden voordat de draadloze signalen (radiogolven) verloren gaan. De radiogolven komen binnen in de ontvanger waar ze omgezet worden in gelijkstroom die de batterij weer oplaadt.

Deze nieuwe techniek is wellicht niet direct heel erg handig voor alle apparaten, echter zou het wel heel erg handig zijn voor het opladen van een pacemaker. De batterijen kunnen zo draadloos opgeladen worden zonder dat de patiënt hiervoor geopereerd moet worden.

Powercast gaat in samenwerking het Philips een aantal producten op de merkt brengen die samen met draadloze stroom kunnen werken. Dit jaar nog is men van plan een led-lamp op de markt te brengen, en in 2008 volgen een draadloos toetsenbord en een draadloze muis. De capaciteit van het apparaat is op dit moment nog beperkt, enkel geschikt voor kleine apparaten dus. Het is dan ook nog lang niet geschikt voor het opladen van een laptop. Een ontvanger zou slechts vijf euro gaan kosten.