min

Tags in dit artikel

, ,

In navolging van de voormalige Microsoft topman Charles Simonyi, wil mogelijk ook Microsoft oprichter Bill Gates een trip maken naar het ruimtestation ISS. Dat liet één van de Russische kosmonauten weten, die zich momenteel samen met Simonyi op het internationale ruimtestation bevindt.

In een videoconferentie met de ISS, die uitgezonden werd op de Russische staatstelevisie, liet kosmonaut Fyodor Yurchikhin weten dat Simonyi hem verteld had dat Bill Gates ook zou overwegen om een trip naar de ruimte te maken. Simonyi is momenteel de vijfde ruimtetoerist in de geschiedenis en betaalde naar verluid 25 miljoen dollar voor zijn reis en training. Simonyi liet tijdens de conferentie weten dat de ISS tegen de zwarte achtergrond er zeer indrukwekkend uitzag. "Het lijkt op een set van een fantastische opera of een modern stuk", aldus Simonyi.

Simonyi houdt zijn ervaring bij op zijn website CharlesInSpace.com, middels foto’s en video’s, een weblog, radio uitzendingen en beantwoording van vragen die door bezoekers zijn gesteld. Op de dag van de lancering zou de site volgens een woordvoerder tien miljoen hits hebben gehad.
Overigens is Bill Gates niet de enige vriend van Simonyi die interesse heeft een in de ruimtereis, ook huishoud- en kookicoon Martha Stewart was bij de lancering aanwezig. Zij heeft een zes gangendiner bereidt die Simonyi meegenomen heeft naar het ISS.

Als Gates besluit om de trip ook te gaan maken, is de kans groot dat hij hetzelfde bureau inschakelt als Simonyi. Die regelde zijn ticket bij Space Adventures, dat gevestigd is in Vienna in de Amerikaanse staat Virginia. Dit bedrijf heeft een overeenkomst met de Russische ruimteorganisatie FSA.