3min

Microsoft geeft op zijn jaarlijks Surface-event een subtiele opfrisbeurt aan de Surface Pro en Surface Laptop. Beide krijgen USB-C aan boord en een Intel- of AMD-chip. Dat laatste is een primeur binnen de Surface-reeks.

Begin deze week onthulde een groot lek de aankondigingen op het Surface-event. De Surface Pro 7 en Surface Laptop 3 konden in vol ornaat worden bewonderd, waarbij de USB-C-poort voor de Surface Pro 7 duidelijk in beeld was. Nu kunnen we bevestigen dat ook de Surface Laptop 3 de stekker aan boord heeft. Beide toestellen hebben ook nog de klassieke Surface-connector. Het design van beide toestellen is nauwelijks veranderd. De Surface Laptop 2 is voortaan ook in een aluminium afwerking beschikbaar zonder alcantara.

De Surface Pro 7 heeft dezelfde schermgrootte als zijn voorganger, 12,3 inch, en draagt dezelfde resolutie van 2.736 bij 1.824 pixels. De Surface Laptop 2 is opnieuw beschikbaar in een 13,5 inchvariant, maar Microsoft heeft nu ook een extra 15-inchoptie. In beide gevallen blijft de schermresolutie dezelfde: 2.256 x 1.504 pixels.

Surface Laptop 3

De Microsoft Surface Laptop 3 kan worden geconfigureerd met een Ryzen aan boord, een speciale Surface-variant, of een 10de generatie Ice Lake Intel Core-chip. De keuze voor AMD komt volgens Microsoft door de betere grafische prestaties binnen Ryzen om zo nog meer flexibiliteit te bieden bij diverse configuraties.

Volgens Microsoft moet de Surface Laptop 3 twee keer beter presteren dan zijn voorganger dankzij de nieuwe chips. De Surface-editie van de Ryzenchip is een unieke samenwerking tussen beide fabrikanten. Het CPU-gedeelte is identiek aan andere Ryzen-chips, maar de GPU krijgt unieke kernen mee volgens Microsoft. Voor zowel Intel als AMD-chips garandeert Microsoft een batterijduur van een volledige dag. De meegeleverde snellader levert 80% batterij in minder dan een uur.

Je kan de 13,5 inchversie van de Surface Laptop 3 configureren met een Intel Core i5-1035G7 of Core i7-1065G7. Wie graag een AMD-chip wil voor extra grafische prestaties, moet voor de 15 inchversie kiezen. Daar heb je de keuze uit de AMD Ryzen 5 3580U (Vega 9 gpu) of de Ryzen 7 3780U (Vega 11 gpu). Intel-chips zijn niet configureerbaar in de 15-inchversie van de Surface Laptop 3. SSD-opties variëren tussen de 128 GB en 1 TB, geheugen tussen de 8 GB en 16 GB RAM.

Verder wordt het trackpad vergroot met 20 procent en legt Microsoft een belangrijke focus op de herstelbaarheid van de Surface Laptop 3. Door enkele schroeven onderaan te verwijderen, kan de hele bovenkant eraf. De harde schijf is volgens Microsoft eenvoudig vervangbaar.

De Surface Laptop is verkrijgbaar in drie kleuren (telkens twee afwerkingen) en is vanaf 22 oktober beschikbaar. Prijzen starten vanaf 1.149 euro voor de 13,5 inchversie en 1.449 euro voor de 15 inchversie. Beide zijn vanaf 22 oktober verkrijgbaar. De professionele variant met Windows 10 Pro start vanaf 1.249 euro voor de 13,5 inchversie en 1.549 euro voor de 15 inchversie. Prijzen zijn allemaal inclusief btw.

Surface Pro 7

In tegenstelling tot de Surface Laptop 3 wordt de Surface Pro 7 amper vernieuwd. Behalve de USB-C-aansluiting en de nieuwste generatie Intel-chips, blijft alles hetzelfde. De enige visuele verandering is dat er voortaan ook een rood optioneel toetsenbord beschikbaar is, alsook bijhorende muis en stylus.

De basisconfiguratie start met een Intel Core i3-1005G1 en 4 GB RAM en klimt tot een Core i7-1065G7 met 16 GB RAM. SSD Opslagopties variëren van 128 GB tot 1 TB.

De Surface Pro 7 is verkrijgbaar in zwart en zilver, identiek aan vorig jaar. De alcantara-toetsenborden zijn opnieuw beschikbaar als optie, met of zonder vingerafdruklezer. De basisversie van de Surface Pro 7 start aan 899 euro en is vanaf 22 oktober beschikbaar. Een Surface Pro Type Cover kost 149 euro en de Surface pen 109,99 euro. Een professionele variant met Windows 10 Pro is ook beschikbaar, startend vanaf 999 euro. Prijzen zijn allemaal inclusief btw.

Update 03/10 7u30: De USB-C-poort draagt de USB 3.1-specificatie en is niet Thunderbolt 3-compatibel. Wie graag randapparatuur zoals een externe GPU wil aansluiten, moet naar een ander Thunderbolt 3-compatibel toestel op zoek. Het toestel kan wel worden opgeladen via USB-C. In het artikel zelf hebben we de configuratieopties toegevoegd en Europese prijzen en beschikbaarheid.