1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Sun Microsystems heeft bekend gemaakt dat ze haar steun zal aanbieden om OpenOffice.org native op Mac OS X te laten werken.

Reeds langer was er een idee om een native Mac-uitvoering van OpenOffice.org te maken. Het was wél al mogelijk om het alternatief voor Office 2004 te draaien via de Unix-interface X11. Sun gaat dus helpen in de ontwikkeling van een native versie, welke puur gemaakt is voor Mac OS X en de Aqua-interface. Sun is overigens producent van het gedeeltelijk opensource en commerciële StarOffice, een variant op OpenOffice.org.

De plannen om StarOffice te produceren voor de Mac stammen alweer uit 2002, maar zijn nooit werkelijkheid geworden. OpenOffice.org voor de Mac draait nu nog op X11, maar hiervoor is de installatie van de Unix-interface vereist. NeoOffice is een variant die geen installatie van X11 vereist. Alleen werkt dit softwarepakket met Java, dat langzamere prestaties levert door het gebruik van deze techniek.

De steun die Sun gaat leveren vertaalt zich in twee software-ontwikkelaars in dienst van Sun, welke zich full-time op het werk gaan richten. Één van de ontwikkelaars is Philipp Lohmann en hij onthulde het nieuwe project, samen met collega Herbet Dürr. Als het nodig wordt geacht zullen meerdere collega’s meewerken volgens Lohmann.