min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Sun Microsystems heeft bevestigd dat Apple gebruik zal maken van Sun’s Zettabyte File System (ZFS) voor het in oktober verwachte Mac OS X Leopard.

Sun’s chief executive Jonthan Schwartz verklaarde dat Apple het gebruik van de technologie bekend zal maken op haar World Wide Developer Conference (WWDC) in San Fransisco deze week.

ZFS is ’s wereld eerste 128-bit bestandsyteem, welke een 18 miljard keer grotere opslagcapaciteit biedt dan de huidige 64-bit systemen. Een zettabyte is gelijkwaardig aan 1.024 exabytes, ook wel 1.000.000.000.000.000.000.000 bytes.

Sun ontwikkelde de technologie en heeft deze openbaar gemaakt onder een open-source licentie. Het bestandssysteem wordt tevens gebruikt in Sun’s eigen besturingssysteem, Solaris.

ZFS beloofd verbeterde data-integriteit vergeleken met Apple’s huidige Journaled HFS+ bestandsyteem. De technologie schrijft data op een schijf niet over zoals huidige bestandsystemen, maar slaat eerst de nieuwe informatie op en verwijdert vervolgens de data die wordt vervangen.

Deze mogelijkheden zijn waarschijnlijk de drijfveer achter Leopard’s Time Machine, welke gebruikers in staat stelt om documenten terug te halen die per ongeluk zijn verwijderd. Time Machine biedt ook de mogelijkheid en om het gehele systeem naar een eerdere staat te herstellen. Het houdt tevens een complete kopie van alle data bij op een tweede harde schijf.

In het geval dat de harde schijf niet meer werkt kan de gebruiker simpelweg de defecte harde schijf verwisselen voor de nieuwe en verder gaan waarmee hij bezig was, zonder backups te herstellen.

Apple was niet bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf heeft een strikt beleid over het becommentariëren van producten die nog niet op de markt zijn.