2min

Volgens bronnen binnen Apple zal voorlopig alleen de server-editie van Snow Leopard uitgebreide ondersteuning voor het ZFS-bestandssysteem krijgen. De desktop-editie zal nog even moeten wachten, hoewel de vraag rest of het zinvol is.

Het 128 bits ZFS-bestandssysteem van Sun debuteerde al in de huidige versie van Mac OS X, Leopard, maar slechts met ondersteuning voor alleen-lezen. Mogelijkheden om zelf pools aan te maken of zelf gegevens weg te schrijven ontbrak. Omdat het bestandssysteem open-source is en iedereen het handmatig kan installeren, is het al wel mogelijk om via de commandline gegevens weg te schrijven.

De uitgebreide ondersteuning voor het bestandssysteem, waarmee wijzigingen aan het bestandssysteem ook visueel gemaakt kunnen worden, zullen naar verluidt voorlopig alleen bestemd zijn voor Snow Leopard Server. Er komt in het besturingssysteem naast ondersteuning voor Schijfbeheer ook volledige ondersteuning voor de Finder en onderliggende software.

Het bestandssysteem van Sun wordt eigenlijk voornamelijk in de serverwereld gebruikt. Sun ontwikkelde het bestandssysteem dan ook om de noden van servergebruikers op te lossen. Voordelen van ZFS zijn bijvoorbeeld eenvoudiger gebruik van meerdere schijven, data redundantie, foutcorrectie en momentopnames. Nadelen zijn echter weer een hoger schijfgebruik door redundantie en momentopnames.

Middels ZFS kan een RAID worden gemaakt zonder dat daarvoor hardware-ondersteuning benodigd is. ZFS maakt gebruik van een zogenaamde pool waaraan schijven toegevoegd kunnen worden. Groot voordeel is dat schijven makkelijk toegevoegd kunnen worden zonder dat deze geformatteerd moeten worden.

Bovendien voorziet het bestandssysteem in continue controle van de integriteit en automatische reparatie om corruptie van bestanden te voorkomen. Ook ondersteunt het zeer grote volumes. Omdat dit voornamelijk functionaliteit is die in serverwereld het verschil kan maken en het bovendien erg duur is om zoiets te implementeren, is de keus voor Mac OS X Server boven Mac OS X logisch.

Hoewel het mogelijk is om ZFS-ondersteuning aan desktopversies van een besturingssysteem toe te voegen, zou dat een heleboel aanpassingen vereisen omdat ZFS heel anders met gegevens omgaat en bovendien ook heel veel opslagcapaciteit vereist om überhaupt controle van integriteit en reparatie te kunnen waarborgen. Binnen een desktopomgeving zou bijvoorbeeld alleen het maken van momentopnames (snapshots) al een groot deel van de schijfcapaciteit vereisen.