2min

Tags in dit artikel

, , ,

Nu de iPhone door veel bedrijven en enthousiastelingen uit elkaar gehaald is, wordt er nu volop gekeken naar de software en dan met name naar de mogelijkheid om applicaties van derden op de telefoon te draaien en de telefoon bij een andere provider dan AT&T te gebruiken. Dat laatste is vooralsnog niet gelukt, maar de eerste hacks en lekken voor de telefoon druppelen langzaam het internet binnen.

Zoals gezegd zijn er diverse zaken die momenteel spelen. Als eerste zou het hoofdwachtwoord van de telefoon ontdekt zijn. Het zou gaan om het bestand "694-5259-38.dmg", welke eenvoudig te kraken is. In een DMG-bestand staat informatie zoals gebruikersnamen en gecodeerde wachtwoorden. Volgens veiligheidsexpert Kevin Finisterre zijn er twee wachtwoorden ontdekt die zogenaamde root-access zouden geven, maar momenteel is er nog geen mogelijkheid gevonden om de iPhone van buitenaf te benaderen en middels de wachtwoorden controle te krijgen over de telefoon.

Wel is er een lek gevonden in de Safari browser van de iPhone, die het mogelijk maakt om het complete apparaat over te nemen. Volgens de ontdekkers van Errata Security kan de controle over de telefoon middels een buffer overflow in een applicatie overgenomen worden. Het lek werd al eerder gemeld door Errata, nadat Apple de bèta Windowsversie van Safari uitbracht, maar Apple heeft het lek nog niet verholpen. Volgens Errata zou het lek gebruikt kunnen worden om de iPhone dure telefoonnummers te laten bellen.

Verder heeft Apple’s eeuwige plaag Jon Lech Johansen, oftewel ‘DVD Jon’, de activatieprocedure van de telefoon weten te omzeilen. Op zijn website heeft hij nu de ‘Phone Activation Server v1.0 geplaatst, waarmee de telefoon geactiveerd kan worden, zonder dat er contact wordt gelegd met AT&T. Het is daardoor niet mogelijk om een andere provider te gebruiken, maar het apparaat kan wel als mediaspeler met Wi-Fi gebruikt worden.

Als laatste zou er ook een bug in de Bleutoothmodule van het apparaat zitten, waardoor men de telefoon middels een eenvoudig truukje vast kan laten lopen. Apple heeft nog niet gereageerd op de berichten. Inmiddels is er door een aantal mensen wel een Wiki opgezet met informatie over hacks voor de iPhone. Op de site is te lezen dat de makers zich een aantal doelen gesteld hebben, waaronder het verwijderen van de simlock en het beschikbaar maken van applicaties van derden.