2min

De Amerikaanse overheid heeft de handelssancties die Huawei vorige week kreeg opgelegd tijdelijk versoepeld. Daardoor mag het Chinese bedrijf tijdelijk wel in Amerika gemaakte goederen kopen. Op die manier probeert de overheid de verstoringen voor zijn klanten te beperken. 

De Verenigde Staten plaatste Huawei vorige week op een zwarte lijst voor handel. Daardoor mag het Chinese bedrijf niet langer onderdelen en componenten kopen van Amerikaanse ondernemingen, zonder dat de Amerikaanse overheid toestemming voor heeft gegeven. De regel kwam na jarenlange spanningen tussen het bedrijf en de VS. Het land denkt dat de Chinese overheid apparatuur van het bedrijf kan misbruiken voor spionage.

Nu zijn die sancties tijdelijk versoepeld door de Amerikaanse Commerce Department. Huawei mag in Amerika gemaakte goederen kopen om bestaande netwerken te onderhouden en software-updates te bieden aan bestaande mobiele apparaten. Het bedrijf mag echter geen onderdelen en componenten kopen om nieuwe producten te ontwikkelen, zonder dat hier een licentie voor uit is gegeven.

Gevolgen sancties

Met de tijdelijke toestemming moeten telecommunicatie-providers die afhankelijk zijn van Huawei-apparatuur tijd krijgen om andere regelingen te treffen. “In het kort maakt deze licentie het mogelijk voor operaties om te blijven werken voor bestaande Huawei-smartphonegebruikers en breedbandnetwerken”, aldus Wilbur Ross, de Amerikaanse minister van Handel.

De versoepelde regels gelden tot en met 19 augustus. De versoepelde regels suggereren dat wijzigingen aan Huawei’s leveringsketen grote, verreikende en onbedoelde gevolgen hebben voor zijn consumenten. Zo maakte Google van het weekend bekend de Android-licentie van het Chinese bedrijf in te trekken. Daardoor krijgen toekomstige Huawei-smartphones mogelijk geen toegang meer tot populaire Google-apps als YouTube en Gmail. Voor gebruikers van bestaande apparaten verandert niets.

Huawei-oprichter Ren Zhengfei zei echter dat de versoepelde regels weinig interessant zijn voor het bedrijf, aangezien het al voorbereidingen had getroffen op een scenario met handelsbeperkingen. “De huidige acties van de Amerikaanse overheid onderschatten onze mogelijkheden”, aldus Ren.