3min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Duitse telecomprovider T-Mobile lijkt nu echt aan het langste eind getrokken hebben voor de verkoop van de iPhone in Duitsland. Gisteren verscheen er korte tijd lang een vermelding van de iPhone in de Duitse webshop van het bedrijf. Het bedrijf haalde de pagina echter weer snel offline.

De website Focus.de ontdekte op de pagina www.t-mobile.de/iphone korte tijd een lege pagina met de titel "iPhone | Ein revolutionäres Mobiltelefon", oftewel "iPhone | Een revolutionaire mobiele telefoon". Alhoewel de pagina verder vrijwel leeg was, was er alleen de tekst "Sansibar, Indexierungstest" te lezen, wat doet vermoeden dat de webmasters van T-Mobile de website aan het inrichten zijn voor de iPhone.

Apple en T-Mobile waren uiteraard niet bereikbaar voor commentaar, maar het lijkt duidelijk dat de strijd om de iPhone in Duitsland inmiddels gestreden is.

iPhone, de Wi-Fi killer

Er is nog meer nieuws over de iPhone, want kennelijk hebben een aantal iPhones het voor elkaar gekregen om het Wi-Fi netwerk van de Duke University in Amerika uit te schakelen. Om nog onbekende reden zouden de aanwezige iPhones naar een verkeerd routeradres vragen om het MAC-adres van de node te verkrijgen. Naar nu blijkt geeft de iPhone echter niet op als dat niet lukt, want in dat geval probeert het apparaat het met een snelheid van 18.000 verzoeken per seconde steeds weer opnieuw.

Dat zorgde er op de universiteit voor dat 30 accespoints plat gingen. Cisco, leverancier van de Wi-Fi apparatuur op het terrein, is inmiddels in overleg met Apple om het probleem op te lossen, maar vooralsnog lijken beide bedrijven de koe niet bij de horens te kunnen vatten. Systeembeheerders van de universiteit kijken in ieder geval al met vrees uit naar augustus als de campus weer overspoeld wordt met studenten en nog meer iPhones.

Hackers lijken strijd tegen iPhone op te geven

Het laatste nieuws vandaag over de iPhone is slecht nieuws voor iedereen die hoopte dat hij zijn iPhone bij een andere provider kon gebruiken. Het lijkt er namelijk op dat Apple goed werk heeft afgeleverd met de simlock op het apparaat.

Volgens GeoHot, de hacker die de min of meer aan het hoofd staat van de groep iPhone hackers, heeft laten weten dat de sleutel om de iPhone simlockvrij te maken in de baseband radio chipset zit. In de baseband firmware wordt de landcode en netwerkcode gecontroleerd tegen de eerste zes cijfers van de simkaart. Dat betekent dat buitenlandse simkaarten de eerste test al niet voorbijkomen en dat simkaarten van de binnenlandse providers struikelen over de laatste test.

Het eenvoudigste zou zijn om de firmware te patchen, maar die heeft een digitale handtekening en het schijnt vrij moeilijk te zijn om een firmware patch met een identieke handtekening te maken. Als heeft de instructiecode om de telefoon simlockvrij te maken de network control key nodig en die is voor iedere telefoon uniek. Dus als er al een oplossing gevonden wordt, dan zal dat geen one-size-fits-all oplossing worden. Als de gemeenschap het opgeeft, dan is Apple één van de eerste bedrijven die succesvol de hackercommunity van zich af weet te slaan.