2min

Tags in dit artikel

,

Intel heeft gisteren laten weten dat het haar zakelijke vPro platform heeft vernieuwd. Belangrijkste aanvullingen zijn de ondersteuning voor Trusted Execution Technology (TXT) en uiteraard een hardware-update in de vorm van nieuwe Core 2 Duo processors en Intels Q35 chipset.

Intel heeft in de afgelopen jaren een aantal platforms geïntroduceerd, waarvan het Centrino-platform voor laptops de meestbekende is. Het bedrijf heeft echter ook een platform voor zakelijke desktops genaamd vPro. Dit platform werd in april vorig jaar door Intel gelanceerd en is na zestien maanden volgens Intel toe aan een update.

Belangrijkste veranderingen aan het vPro platform zijn de verbeteringen op het gebied van hardwarematige beveiliging. Belangrijkste vernieuwing op dat gebied is de Trusted Execution Technology (TXT) technologie. Met behulp van virtualisatie kan TXT een applicatie isoleren in de hardware en een geheugenpartitie. Dit zorgt ervoor dat andere software of hardware niet bij de applicatie in kwestie meer kan komen. Bij het oude vPro platform was het nog mogelijk om het geheugen uit te lezen van een gecrashte pc, maar met TXT is dat niet meer mogelijk. De techniek zorgt ervoor dat het geheugen direct wordt leeggemaakt na een crash. Verder kan het nieuwe platform controleren of de image op de computer bij het opstarten overeenkomt met de image die op de computer stond toen hij de laatste keer werd afgesloten. Is dat niet het geval, dan kan de laatste image automatisch worden teruggezet.

Verder heeft Intel een derde versie van haar Active Management Technology (AMT) toegevoegd, waardoor er nu ook ondersteuning is voor Web Services Management (WS-MAN) en Desktop & Mobile Architecture for System Hardware (DASH). Deze technieken maken het mogelijk om een computer op afstand in te schakelen en over te nemen via een beveiligde verbinding. Huidige technieken als Wake-on-LAN en Alert Standard Format bieden deze mogelijkheid ook, maar bieden minder beveiliging. De update van AMT kan er verder voor zorgen dat een pc geïsoleerd wordt van het netwerk en daardoor geen schade kan berokkenen aan de rest van het netwerk.

De embedded trust agent die Intel voor het platform gebruikt is tevens gecertificeerd door Cisco, waardoor computers onafhankelijk van het besturingssyteem beheerd kunnen worden, zonder dat daarvoor de beveiliging van een 802.1x netwerk verlaagd moet worden of Cisco’s Self-Defending Network producten uitgeschakeld hoeven te worden. Als laatste ondersteunt het vPro platform nu ook de standaarden van de Desktop Mobile Working Group, een specificatie om de compatibiliteit tussen pc hardware en software.

Op hardwaregebied zijn de laatste Core 2 Duo processors onderdeel geworden van het vPro platform, Intel zal daar volgend jaar de quadcore processors aan toevoegen. Ook de chipset is vernieuwd, dat is nu de Q35 geworden. Overigens heeft Intel recentelijk de beheers- en beveiligingsmogelijkheden van haar vPro platform ook toegevoegd aan haar Centrino platform, waardoor bedrijven hun desktops en laptops nu op dezelfde manier kunnen beheren.