Dat de Cell processor meer in zijn mars heeft dan het verwerken van spectaculaire games of het afspelen van high-definition films, bleek afgelopen week weer.

Sony kondigde vorige week namelijk aan dat het Folding@Home project van de Stanford University een rekenkracht van maar liefst één petaflop bereikt heeft. En daar speelde de Playstation 3 absoluut geen onbelangrijke rol in. Zo zorgde de console in eerste instantie voor een verdubbeling van de rekenkracht, maar het project bouwde steeds verder uit en heeft nu dus een rekenkracht van één petaflop.

Dat is ongezien, als je weet dat de krachtigste computer op dit moment een rekenkracht heeft van 280,6 teraflop en zijn opvolger blijft steken op 500 teraflop. "Dankzij de deelname van de Playstation 3 aan ons project, hebben we onze rekenkracht verder kunnen uitbouwen dan we ooit hoopten", zo stelde Vijay Pande, professor Chemie op de Stanford University. "Dankzij die rekenkracht kunnen we verschillende aspecten van ons project met tien jaar vooruit laten lopen, wat ons in staat stelt om heel wat nieuwe ontdekkingen te doen over bepaalde ziektes."