1 min

Tags in dit artikel

,

Volgens een tijdschrift zijn niet alleen gebruikers van plasma-tv’s de dupe van inbranding, maar worden bezitters van LCD-schermen nu ook getroffen.

Het is raadzaam om niet te lang staande beelden te laten staan op een LCD-tv. Volgens het Duitse tijdschrift "Video" (uitgave 10/2007) kan dit tot inbranding van het beeld leiden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als stilstaande beelden zoals Teletekst of menu’s meerdere uren achter elkaar weergegeven worden.

Mocht er inbranding opgetreden zijn, adviseert het tijdschrift om de televisie meerdere dagen uitgeschakeld te laten. Ook het "sneeuw"-beeld wat wordt weergeven als er geen antennekabel aangesloten is zou het probleem moeten verhelpen. Het brengt namelijk veel beweging in het vloeibaar kristallen paneel, waardoor het probleem zich vaak laat oplossen.

‘Video’ adviseert haar lezers ook om de Pixel-Shiftoptie te activeren. Deze zorgt ervoor dat het beeld regelmatig enige millimeters verschuift. Dit zorgt dan weer voor een gelijkmatigere belasting van de individuele pixels, waardoor inbrandingseffecten minder snel zullen voorkomen.