1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Wetenschappers van de universiteit in Utrecht gaan meedoen aan een internationaal onderzoek. De wetenschappers gaan onderzoeken of er een link is tussen mobiel bellen en hersenkanker. Deze vorm van kanker is de op een na meest voorkomende vorm bij kinderen. Leukemie is de meest voorkomende vorm van kanker.

De laatste paar jaar komt hersenkanker steeds vaker voor bij kinderen onder de twintig jaar. Tot op heden is er weinig onderzoek gedaan naar hersentumoren, er is wel bekend dat erfelijkheid een rol kan spelen. Echter, er zijn niet veel meer oorzaken bekend, zo kan bijvoorbeeld blootstelling aan diverse chemicaliën ook een tumor veroorzaken, of bepaalde voeding tijdens de zwangerschap, maar naast deze factoren denken onderzoekers dat een blootstelling aan een elektromagnetisch veld, dat ontstaat tijdens mobiel bellen, een grote boosdoener kan zijn.

Er doen in totaal dertien landen mee aan het onderzoek. Dit onderzoek wordt grotendeels door de Europese Unie bekostigd. De komende vijf jaar gaan de onderzoekers tweeduizend jongeren bekijken die een hersentumor hebben, deze gaan ze vervolgens vergelijken met leeftijdsgenoten die deze ziekte niet hebben. Deze jongeren zullen tussen de 10 jaar en 24 jaar zijn en zullen een vragenlijst in moeten vullen waar ook vragen in staan over het gebruik van de mobiele telefoon.