Vier vijfde van de organisaties beschouwt thuiswerken tijdens de coronapandemie als een uitdaging. Ook besluit ongeveer de helft van de bedrijven de indeling van kantoorruimtes te herzien nu de meeste werknemers voornamelijk thuiswerken.

Dit blijkt uit een onderzoek van technologiedienstverlener NTT, gehouden onder 1350 respondenten in 19 markten, waaronder 50 Nederlandse respondenten. Uit het onderzoek blijkt dat veel bedrijven hun kantoren blijvend anders inrichten, ook als het coronavirus geen factor meer is.

Behoeften van medewerkers centraal

Een overgrote meerderheid van de respondenten gelooft dat de behoefte van medewerkers centraal komt te staan in toekomstige werkplekdesigns. Volgens driekwart van de respondenten geven medewerkers de voorkeur aan keuzevrijheid en flexibiliteit betreffende werken op kantoor. Wel vindt bijna iedereen face-to-face-contact essentieel als het gaat om het creëren van een gevoel van teamwork.

Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat ze nu al het ontwerp van het kantoor herzien. Dit pakken ze op verschillende manieren aan, zoals het verminderen van kantoorruimte (34,4 procent) of juist het uitbreiden ervan (24 procent).

Kantoorruimte als flexplek

Veel bedrijven (45 procent) richten speciale samenwerkingsruimtes in met ondersteuning voor videoconferencing. Hiermee worden thuiswerkers en collega’s op kantoor praktisch samengebracht.

Andere nieuwe toepassingen van het kantoor die bedrijven inzetten, zijn zogenaamde ‘creativiteits-/nadenkruimtes’. 31,2 procent van de respondenten geeft aan die in te richten.

Vaste werkplekken worden steeds minder gebruikt: 27,4 procent geeft het aantal individuele werkplekken te verminderen en 29,9 procent gaat meer meetingruimtes bouwen.

Timing perfect voor omslag

De meerderheid van de respondenten vindt dat, nu bedrijven zich hebben moeten aanpassen aan de coronapandemie, dit het perfecte moment is om de werkplek van de toekomst te creëren.

Niet alleen NTT komt tot de conclusie dat thuiswerken de norm wordt en ook blijft. Vorige week publiceerde Cisco een onderzoek waaruit blijkt dat de meeste werknemers ook na de coronacrisis liever vaker thuiswerken.