2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Paramount Pictures heeft laten weten dat de film Transformers alle verkooprecords heeft gebroken voor zowel de HD DVD versie als de standaard DVD versie. De goede verkoopcijfers zijn een steuntje in de rug voor het HD DVD kamp, dat nog altijd een verwoede strijd uitvecht met het concurrende Blu-Ray formaat. Paramount Pictures sloot recentelijk een deal met het HD DVD kamp om nieuwe titels de komende jaren exclusief op HD DVD uit te brengen.

Op 16 oktober, de dag van de release, ging de HD DVD versie van Transformers 100.000 keer over de toonbank. In de week daarna werden er nog eens 90.000 exemplaren verkocht. Daarmee is de film volgens Paramount Pictures de bestverkochte HD film ooit. Het is niet geheel duidelijk of deze bewering ook echt waar is, want Warner Bros liet recentelijk weten dat het in de eerste verkoopweek van de film 300 meer dan 250,000 exemplaren in HD-formaat had verkocht. Deze film wordt in tegenstelling tot Transformers zowel op HD DVD als Blu-ray verkocht en volgens Warner Bros was meer dan de helft van de verkochte exemplaren van 300 van het Blu-ray formaat.

Het is dan ook de vraag hoe goed Transformers verkocht zou hebben als Paramount Pictures geen deal had gesloten met het HD DVD kamp en de film dus ook op Blu-ray was uitgekomen. Paramount besloot in augustus dit jaar om haar films alleen nog maar op het HD DVD uit te brengen, waardoor Blu-ray spelers niet kunnen genieten van Transformers in HD-kwaliteit. Filmregisseur Michael Bay van Transformers liet daarom in eerste instantie weten totaal niet blij te zijn met de deal en dreigde om niet te zullen werken aan een vervolg op Transformers. Later trok hij dit dreigement echter weer in en plaatste hij op zijn weblog een bericht waarin hij lovend was over de prijs van HD DVD apparatuur en waarschijnlijk toch een vervolg zal gaan maken op Transformers.

Overigens stellen de verkoopcijfers van HD DVD en Blu-ray nog altijd weinig voor ten opzichte van de verkoopcijfers van het DVD-formaat, want terwijl er op 16 oktober 100.000 HD DVD exemplaren van Transformers werden verkocht gingen er tegelijkertijd ook 4,5 miljoen DVD exemplaren over de toonbank. In de eerste week kwam dat cijfer uit op 8,3 miljoen verkochte DVD exemplaren, een nieuw record.