2min

Tags in dit artikel

, , ,

Gisteren werd de langverwachte iPhone eindelijk in Europa gelanceerd, althans in Duitsland en Groot-Brittannië. In Amerika was de lancering van de iPhone op spectaculaire wijze verlopen, hier viel dit echter enigszins tegen.

Toen in juni de iPhone te koop was in Amerika, stonden er massale rijen van mensen voor de Apple stores. Iedereen probeerde destijds zo snel mogelijk één van de meest gewilde gadget te bemachtigen. Een man uit San Fransisco, die toen als eerste in de rij stond voor een iPhone, kreeg zelfs een bod van 1200 dollar om zijn plek af te staan. De iPhone ging in de eerste week na de release als zoete broodjes over de toonbank, Apple had toen maar liefst 200.000 telefoons verkocht.

Wij Europeanen zijn in tegenstelling tot onze Amerikaanse vrienden wat minder fanatiek. In Londen stond vrijdagmorgen welgeteld slechts zes personen voor de winkel om een iPhone te bemachtigen. Pas aan het eind van de middag toen de iPhone officieel in de verkoop ging, begonnen de rijen wat langer te worden. Onze oosterburen lijken iets fanatieker te zijn, in Keulen waar T-Mobile een middernacht release organiseerde, kwamen een honderdtal mensen opdagen. Vooraf wilde T-Mobile touringcars die volledig in het teken stonden van de iPhone, naar de rest van het land laten rijden, maar door beperkte belangstelling hadden ze dit toch maar achterwegen gelaten.

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel, komt het tegenvallende belangstelling van de iPhone doordat de hype inmiddels al over is. Toen de iPhone voor het eerst tentoongesteld werd, was het mobieltje een ware revolutie. Daarnaast zijn er ook veel verschillende nadelen aan de iPhone gebonden. Zo wordt de iPhone in elk land slechts op één telecombedrijf aangeboden en kampt het mobieltje met een langzame internetverbinding. Ook de grijze import van iPhones door Europeanen speelt hier deels een rol bij. Doordat de iPhone al meermaals gehacked is waardoor het mogelijk is om het mobieltje hier ook te gebruiken, hebben de echte fans deze inmiddels dus ook al in bezit.

Eind deze maand is Frankrijk aan de beurt, de iPhone met Orange als telecomaanbieder, wordt dan ook beschikbaar voor het Franse publiek. Nederland moet nog wachten tot begin 2008, welke telecombedrijf de diensten van de iPhone gaat aanbieden is vooralsnog onduidelijk.