2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het ziet ernaar uit dat Intel in 2008 met een platform gaat komen dat gericht is op goedkope en small form-factor pc’s. Het platform, met codenaam ‘Shelton’, is na het Centrino, vPro en ViiV platform het vierde platform dat Intel introduceert.

Volgens de Chinese website HKEPC hebben bronnen uit de Taiwanese pc industrie bevestigd dat het platform er komt. Met het nieuwe platform hoopt Intel haar gebruikersgroep sterk uit te kunnen breiden, voornamelijk in landen met een sterk opkomende markt. Het platform is specifiek gericht op goedkope pc’s, zoals de OLPC en Eee pc van ASUS, maar Intel verwacht dat het platform ook aantrekkelijk zal zijn voor fabrikanten van zogenaamde thin-clients.

Het Shelton platform zal gecentreerd worden rond een nieuwe 45nm processor van Intel, met de codenaam ‘Diamondville’. Deze goedkope processor wordt speciaal voor het platform ontwikkeld en kan functioneren zonder eigen ventilator, waardoor het geheel compact blijft en dus geschikt is voor small form-factor pc’s. Net als bij de vorige platforms zal Shelton bestaan uit een combinatie van een processor, moederbord en netwerkchip. Voor wat betreft het moederbord zal er gebruik gemaakt worden van moederborden die gebaseerd zijn op Intels eigen 945GC geïntegreerde chipset of de SiS671 van SiS. De ‘Diamondville’ wordt naar verwachting op het moederbord gesoldeerd.

Het platform is verder ontworpen om gebruikt te worden in combinatie met twee tot vier gigabyte aan flashgeheugen, maar ondersteunt ook P-ATA en S-ATA apparaten. Verder zijn er nog zes USB-poorten beschikbaar en op de eerste afbeeldingen van het moederbord zijn ook een DIMM slot en PCI connector te zien. Systemen op basis van het Shelton platform zullen tevens Windows Vista Basic gecertificeerd zijn. Met dergelijke specificaties is de kans groot dat Asus het Shelton platform zal gaan gebruiken voor de desktopversie van de Eee pc.