Er is een nieuwe variant op GPS ontwikkeld, het betreft IPS. IPS staat voor ‘Indoor Positioning System.’ Zoals de naam al zegt werkt dit systeem ook binnenshuis wat een hoop nieuwe toepassingen oplevert.

Het systeem heet zoals gezegd IPS en zorgt ervoor dat mensen, net als bij GPS, de weg kunnen vinden. Het enige verschil met GPS is dat IPS ook binnenshuis werkt. Dat wil zeggen dat je een GPS nodig hebt om de weg te vinden in het park, maar je hebt IPS nodig om de weg te vinden op het vliegveld. GPS kan niet doordringen in gebouwen omdat het signaal te zwak is.

IPS zou bijvoorbeeld erg handig zijn voor hulpdiensten, zo kan de brandweer bij weinig zicht toch nog de uitgang van een gebouw vinden. Het systeem kan behalve voor de hulpdiensten ook handig zijn voor meer zaken, bijvoorbeeld wanneer je de weg kwijt bent op het vliegveld. Ook navigeren door grote gebouwen of winkelcentra behoort tot de mogelijkheden.

Het systeem is gebaseerd op een nieuw radiosignaal genaamd ‘Ultra Wide Band’. De signalen hebben een grotere sterkte en kunnen dus ook doordringen tot in gebouwen en huizen. Momenteel wordt er nog volop gewerkt aan het systeem in samenwerking met brandweerdiensten. Wanneer het systeem beschikbaar wordt voor hulpdiensten of in commerciële vorm is niet bekend.