2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Nadat gisteren, tegelijkertijd met Windows Server 2008, het eerste servicepack voor Windows Vista de stempel klaar verkreeg, bleek dat de Nederlandse versie van het servicepack nog even op zich laat wachten.

Microsoft werkt namelijk in twee golven. De eerste golf, genaamd wave 0, bevat de vijf talen Engels, Spaans, Frans, Duits en Japans en wordt beschikbaar gemaakt in midden maart. Wave 1, die de overige 36 talen bevat, waaronder Nederlands, zal zes tot acht weken later verschijnen, wat op zijn vroegst eind april betekent, zo valt te lezen op het Windows Vista Team Blog.

De distributie en automatische installatie via Windows Update begint voor wave 0 in midden april, voor wave 1 waarschijnlijk ongeveer in juni. De update al echter eerder te halen zijn via het Microsoft-downloadcentrum en via Windows Update, maar er zal nog geen automatische installatie volgen via het laatstgenoemde medium. Het servicepack wordt niet verspreid onder gebruikers die drivers draaien met bekende problemen.

Het eerste servicepack wordt zolang vastgehouden zodat hardwarebedrijven er voor kunnen zorgen dat zoveel mogelijk drivers werken met servicepack-1 van Windows Vista. De eerste die het servicepack wel direct zullen ontvangen, zijn de OEM-fabrikanten, zodat zij nieuwe pc’s kunnen voorbereiden op het servicepack.

Volgens Microsoft zorgt het eerste servicepack ervoor dat meer gebruikers en bedrijven over zullen stappen op Windows Vista. Zeker nu Microsoft ervoor heeft gezorgd dat de performance en betrouwbaarheid van het besturingssysteem verbeterd zijn. Er zijn ook geen grote veranderingen aangebracht, zoals wel het geval was bij het tweede servicepack van Windows XP, waardoor overstappen niet lastig is en geen hevige problemen zal geven.

Veranderingen bestaan dan ook vooral uit het toevoegen van uitgebrachte en niet-uitgebrachte patches. De verbeteringen zijn gemaakt op basis van de feedback van gebruikers door middel van online tools, het Customer Experience Improvement Program en Windows Foutenrapporten. Een voorbeeld van een performanceverbetering is het sneller kopiëren van bestanden, met soms wel een snelheidswinst van 50 procent. Hetzelfde geldt overigens voor het uit slaapstand komen.

Overigens is het nog altijd stil rondom het derde servicepack van Windows XP, evenals eventuele nieuwe Windows Ultimate Extras.